Hoppa till huvudinnehåll

HST firar 70 år med konst i metron

Annika Niskanen, konstnär och koordinator för Konstlinjen, HST:s jubileumsårsprogram
Annika Niskanen är konstnär och koordinator för HST:s Konstlinje. Annika Niskanen, konstnär och koordinator för Konstlinjen, HST:s jubileumsårsprogram Bild: Yle/Julie Ebbe helsingfors stads trafikverk

Vill du dansa i metron eller se dina akvarellmålningar hänga i spårvagnen? Då lönar det sig att skicka in ett bidrag till Konstlinjen.

Helsingfors stads trafikverk fyller 70 år, och det firas med Konstlinjen. Metron, spårvagnarna och Sveaborgsfärjan ska fyllas av stadsbornas konst.

En del av konsten som ska ställas ut i kollektivtrafiken är beställd av konstnärer, men allmänheten får också delta. I ett öppet sök som pågår fram till den 20.3. kan vem som helst komma med idéer, och en del av dem förverkligas senare i år.

Kampens metrostation
Vill du skapa en performance här - då gäller det att anmäla sitt intresse till Konstlinjen. Kampens metrostation Bild: Yle/Helena von Alfthan metro ,kampens metrostation

- Vi har fått in ungefär 40 bidrag. Det är dans, performance, program för barn och naturligtvis bildkonst. Några bidrag tar en hel månad och så finns där happenings som bara tar trettio minuter, så det är många slags bidrag, säger Annika Niskanen som är konstnär och koordinator för Konstlinjen.

Trafikverket vill ha mera bidrag

Ungefär tio av allmänhetens bidrag ska förverkligas, så det är inte alla som får sina idéer förverkligas i metron eller spårvagnen. Men Annika Niskanen efterlyser ändå fler idéer. Hon kan inte svara på frågan om det är konstnärer eller alldeles vanliga invånare som skickat in bidrag till Konstlinjen

- Vi vet inte alltid om det är en konstnär som skickat in bidraget. Vi har inte bett folk skicka sitt CV, därför att vi är intresserade av nya idéer och nya möjligheter så alla kan bidra, säger Annika Niskanen.

Den som vill se sitt konstverk hänga på metrostationen eller göra en performance i spårvagnen ska anmäla sig den här veckan på Konstlinjens hemsida.

Läs också