Hoppa till huvudinnehåll

Pakistan avrättar rekordmånga fångar

Säkerheten har skärpts vid fängelserna i Pakistan efter att dödsstraffen återinfördes i december 2014.
Säkerheten har skärpts vid fängelserna i Pakistan efter att dödsstraffen återinfördes i december 2014. Säkerheten har skärpts vid fängelserna i Pakistan efter att dödsstraffen återinfördes i december 2014. Bild: EPA/SHAHZAIB AKBER dödsstraff

Tolv dödsdömda fångar avrättades i Pakistan på tisdag. Det är det högsta antalet avrättningar på en dag efter att regeringen återinförde dödsstraffet.

Regeringen tog i bruk dödsstraffet igen i december i fjol efter ett uppehåll på sex år. Beslutet fattades efter en talibanattack mot en skola i Peshawar där 154 människor dog, de flesta skolelever.

Sedan december har sammanlagt 37 fångar avrättats. De flesta har varit dömda för terrorbrott men nu har regeringen börjat avrätta också andra dödsdömda fångar. De 12 fångar som hängdes på tisdagen var alla dömda för mord.

Förespråkare anser att dödsstaffen fungerar som avskräckning mot terrorattacker.

Flera människorättsorganisationer kritiserar ändå Pakistan och anser att avrättningarna är ansvarslösa. Domarna anses ofta ges på felaktiga grunder. Människorättsorganisationerna säger också att fångarna utsätts för tortyr under förhören och att rättegångarna är partiska.

Människorättsorganisationen Amnesty International uppskattar att det finns över 8000 dödsdömda fångar i Pakistan. Många av dem kan inte längre överklaga sin dom.

Läs också