Hoppa till huvudinnehåll

Avskedsskatt för utflyttare sågas

Kappsäckar lastats i lastbil
Kappsäckar lastats i lastbil Bild: Yle/Mia Madsen kappsäckar

Skatteförvaltningen funderar på att pålägga finländare som flyttar utomlands för gott en så kallad avskedsskatt.

Enligt ett förslag som Skatteförvaltningen riktar till riksdagen ska den som flyttar från Finland lämna en bankgaranti till staten.

Tanken är att personer som flyttar utomlands ska betala skatt på den del av egendomens värdeökning som uppkommit medan personen varit bosatt i Finland.

Föga entusiastisk välkomnande

Flera kända personer har hunnit döma ut en eventuell avskedsskatt.

Ordförande för socialdemokraternas riksdagsgrupp Jouni Backman säger i Ilta-Sanomat att ingen dylik "straffskatt" planeras.

- Kanske någon har föreslagit något sådant, men det finns ingen som helst beredning av det slaget, säger Backman.

Enligt Backman är varje människa fri att välja sin boningsort fritt, och Finland ska inte börja begränsa människors utflyttning.

Affärsmannen Jari Sarasvuo anser att Skatteförvaltningen bör skämmas som föreslår en dylik sak. Sarasvuo betecknar den nuvarande arvsskatten som en avundsskatt med vilken man hämnas på den som ärver.

- Skattesystemet kräver en totalrenovering, säger Sarasvuo.

En annan företagare anser att skatten innebär en begränsning av de grundlagsenliga rättigheterna.

Riksdagsman Jaana Pelkonen (Saml) skriver att avskedsskatten verkar som en mycket bitter idé och i stället för bestraffning borde människor uppmuntras att bo, leva och idka företagsamhet i Finland.

Ännu inga konkreta förslag

Vid Skatteförvaltningen säger man att det inte finns något formellt lagförslag om saken, utan det har presenterats som en punkt på en lång lista. Saken anses ändå värd att utredas närmare, skriver Iltalehti/Työ ja talous.

Än så länge har dock inga åtgärder vidtagits.

Den här sortens skatter finns till exempel i Norge och Danmark.

I fjol väckte det uppmärksamhet när finansmannen Björn Wahlroos flyttade till Sverige för att undkomma den finländska arvsskatten. Nyligen uppgav en av Fazerkoncernens delägare, Karl Fazer, till Yle att han överväger att flytta från Finland av samma orsaker.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes