Hoppa till huvudinnehåll

Borgå å – en levande ström i stadens hjärta

Borgå å och Gamla stan.
Vy över Borgå å från gamla bron. Borgå å och Gamla stan. Bild: Yle/Fredrika Sundén gamla stan i borgå

Borgå å är värdefull för staden och invånarna. Aktörer vill nu skapa diskussion och framhäva de vackra vyer ån bjuder på.

Konstnärer, miljövårdare, företagare och stadens olika organisationer har alla ställt upp för att försöka väcka en diskussion om Borgå å och hur viktig den är för staden.

Vd Risto Saarinen vid Borgå vatten.
Risto Saarinen. Vd Risto Saarinen vid Borgå vatten. Bild: Yle/Fredrika Sundén borgå vattens vd
– Under det här året kommer vi alla att lyfta upp hur värdefull Borgå å är. Miljön lugnar, ger inspiration och används för rekreation, säger Risto Saarinen som är vd för Borgå vatten och har satt i gång projektet.

Och visst är miljön kring ån fantastisk. Då Yle Östnyland träffar Saarinen intill kanonen vid foten av gamla bron skiner solen från en klarblå himmel. De vackra husen i Gamla stan speglas på den glittrande vattenytan.

Turister förevigar landskapet på bild och Borgåbor på cykel eller till fots njuter av den friska luften och vårvädret.

"Alla kan njuta av ån"

Borgå å och Gamla stan sedda från kanonen.
Borgå å och Gamla stan sedda från kanonen. Bild: Yle/Fredrika Sundén gamla stan i borgå
Saarinen menar att ån lever året runt. På vintern skidar många på isen och på sommaren är det fullspäckat med aktiviteter längs åstranden.

– Den rinner genom hela Borgå. Tittar man bara på vad som syns här vid kanonen så är det fina hus och fin stadsstruktur. Alla kan njuta av ån och simma, paddla eller fiska.

Han tycker också om att se variationen längs med året. På vintern brukar många ge sig ut på isen endera till fots eller på skidor.

Grumligt vatten

Borgå vatten har en del planer för ån. Både vatten- och avloppsledningar går under ån och nu vill bolaget förbättra förbindelserna från öst till väst.

– En konkret sak är att vi ska förnya en avloppsledning i Kokonområdet. Samtidigt bygger vi en dubbelledning för att garantera att inget rinner ut i ån om något skulle hända. Inom ett par år kommer vi också att göra oss av med pumpstationen i Kokon.

Saarinen grämer sig ändå över att så många bara ser det grumliga vattnet och tror att det betyder att vattnet är smutsigt. Leran från marken gör vattnet grumligt men det är rent eftersom till och med fiskarna trivs där.

– Vattnet är så rent att det nog går bra att ta ett dopp.

Ännu får man vara med

Vem som helst är välkommen att hjälpa till med att göra Borgåbor och andra mer uppmärksamma på ån. Det vill säga, så länge man kommer ihåg att beakta de ekologiska och etiska aspekterna.

Bland annat under den internationella vattendagen som firas med temat hållbar utveckling på söndag är det mening att ån ska uppmärksammas.

Saarinen har också försökt locka skolorna med i projektet.

– En rektor berättade att eleverna redan under många års tid har tagit vattenprover ur ån och lärt sig om dess historia, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland