Hoppa till huvudinnehåll

"Känslan av papper och doften av färg är precis som förut"

Under tryckeriernas glansperiod fanns flera stycken i Borgå och staden betraktades som en boktryckarstad. Nu finns endast ett tryckeri kvar, samt en bastant byggnad och en staty.

Många tror och hoppas att boken ska finnas kvar. Men att jobba inom boktryckarbranschen är otryggt. För någon vecka sedan samarbetsförhandlade Bookwell i Borgå, igen. Åtta fick gå från sin arbetsplats.

Kristina Järvinen har jobbat hela sitt arbetsföra liv, 38 år, på bokförlaget WSOY. Som 15-åring började hon sommarjobba för WSOY och fick direkt efter studenten fast tjänst medan hon studerade vid sidan om.

För två år sedan blev hon arbetslös:

- Det var hemskt. Och att i den här åldern bli utan jobb är otroligt, säger Järvinen. Jag har sökt över 40 arbetsplatser men det finns inga jobb inom boktryckarbranschen.

Existerar boken i framtiden?

Den fysiska boken kommer att leva kvar. Det är ingen fråga om saken, tror Kjell Karlsson som är försäljningschef på Bookwell. Men hur stor andel den har av marknaden i framtiden är en annan fråga, säger han.

Böcker på löpande band
Böcker på löpande band Bild: Yle/Lone Widestam boktryckeri

- Ett skräckscenario är att böckerna kommer att se ganska likadana ut i och med att den digitala tekniken utvecklas.

Flera utmaningar i sikte

Bookwell tryckte 21 miljoner böcker år 2007. I fjol var motsvarande siffra 11 miljoner. Boktryckarbranschen står nu inför flera utmaningar. Enligt Karlsson är en av dem konkurrensen från de baltiska länderna.

- Först och främst är deras lönekostnader bara är en tredjedel av det som vi har i Norden. Dessutom får de delvis bidrag för investeringar. De har heller inte samma kapitalkostnader som vi har, säger Karlsson.

Ett stort hot är också att förlagen inte längre har lika stor mängd böcker i lager. Det betyder att tryckerier specialiserar sig på digital teknik för att framställa böcker i mindre serier.

Boktryckartraditioner

falsning
Falsning falsning Bild: Yle/Lone Widestam falsering

Samma dag som Werner Söderström föddes grundade hans far Söderströms boktryckeri. Året var 1860.

Den första boken trycktes på en handtryckpress. Allt sedan dess har det pratats om Borgå som en boktryckarstad. Många författare sökte sig till WSOY.

WSOY-huset där Werner Söderströms tryckeri fanns ligger i centrum av Borgå. Kvar finns nu bara byggnaden och statyn. I dag är det Bookwell, på industriområdet, som för Borgås tryckeritraditioner vidare.

- Vi är det enda boktryckeriet i Finland som producerar böcker i industriell skala, berättar Karlsson.

Boken har flera konkurrenter

Det som också oroar Karlsson är att vi människor ger boken allt mindre tid. Han berättar att vi förr tog en bok för att koppla av medan det nu finns allt fler konkurrerande medel.

Karlsson gör sitt bästa för att boktryckarbranschen inte ska försvinna.

- Framställning av tryckerialster, känslan av papper, och doften av färg är precis den samma som förut, minns Karlsson. Det ligger något värdefullt i det och yrkesstoltheten finns fortfarande kvar.