Hoppa till huvudinnehåll

Lastbilschauffören Janne lär dig trafikvett

Lastbilschaffören Janne besökte Succémorgon
Janne har kört lastbil sedan 1979. Lastbilschaffören Janne besökte Succémorgon Bild: Yle / Camilla Fagerholm succémorgon

Jan ”Janne” Ingman från Sibbo har varit lastbilschaufför i över 35 år. Han berättar både varför det är irriterande när personbilar kör för långsamt och hur man charmar blondiner.

När Janne får frågan ”Hur hålls man vaken bakom ratten?” säger han att det inte är ett problem när man kör korta sträckor. Då stannar man ofta och lastar ut eller in så man hålls igång. För dem som kör längre sträckor har Janne ett fantastiskt tips.

- Man lyssnar på Radio X3M så hålls man vaken.

Kör inte underhastighet

För att inte lastbilschaufförerna ska köra utmattade så har de stränga regler gällande kör- och vilotider. En lastbilschaufför får till exempel köra högst nio timmar på ett dygn och måste ha minst en nio timmars enhetlig paus. Detta säger Janne är orsaken varför lastbilschaufförer ibland blir irriterade på personbilar som kör för långsamt. Räknar du med att hinna till en viss plats under dina nio körtimmar och fastnar bakom någon som kör under hastighetsbegränsningen kan det hända att man blir försenad och borde då enligt lag stanna för en nio timmar lång paus, bara några kilometer från din destination.

Se till att du syns

Den värsta rädslan för en lastbilschaufför säger Janne att är att orsaka personskador till någon annan, vare sig om man är skyldig eller inte. Han påpekar hur viktigt det är att använda reflex för att synas i trafiken och tycker att det borde vara lag på att ha reflexväst. Också cyklister borde tänka på synlighet i trafiken och säger att en liten framlampa inte syns bakifrån utan han rekommenderar ordentliga röda ljus bakåt.

- Att få 76 ton över dig är inte så hemskt roligt. Du behöver inte köra cykel följande dag.

Blondiner och liftare

Förutom att vi snackade om trafikvett så fick vi också in en otroligt viktig lyssnarfråga: Hur imponerar man på en blondin i trafiken? Det här hade Janne genast ett svar på. Lyssna på klippet för att få höra svaret. I klippet finns också en bonusvits som handlar om liftare och lastbilschaufförer.

Text: Simon Karlsson

Nyligen publicerat - X3M