Hoppa till huvudinnehåll

Luften är sämst i Vallgård och Tölö

Backasgatan i Helsingfors
Luftkvaliteten är sämst kring tätt trafikerade gator, så som Backasgatan. Backasgatan i Helsingfors Bild: YLE/Rolf Granqvist personbilstrafik

Många plågas av att luftkvaliteten på grund av vårvädret är sämre än på länge. Det är svårt för staden att åtgärda saken.

I huvudstadsregionen beror den dåliga luften främst på att gatorna torkat så att det damm som samlats under vintern blåser upp på grund av trafik och rengörning. Dessutom förvärras situationen av luftburna partiklar som härstammar från naturvårdsbränningar i Ryssland.

Sämst är luftkvaliteten i Alberga, på Backasgatan och i Tölö tull, där den klassificeras som dålig. I centrum av Helsingfors är situationen lite bättre.

- Vi kan inte tvätta gatorna nattetid på grund av det fortfarande är minusgrader. Huvudgatorna i centrum tvättas ändå dagtid, säger Tarja Myller på Helsingfors byggnadskontor.

Kalciumklorid ska hjälpa

För att minska dammängden i luften har Helsingfors stads miljöcentral gett byggnadskontoret ordet om att vattna gatorna med kalciumklord. Det ska binda i sig dammet och hålla gatorna fuktiga en längre tid.

Luftproblemen förutspås fortsätta åtminstone veckan ut. Trots att temperaturen ska sjunka så kommer det inte att resultera i några större regn- eller snömassor.

En tidtabell över när gatorna ska rengöras finns på stadens webbplats. Här kan man också se vilka gator som ska behandlas med kalciumklorid.

Läs också:
Luftkvaliteten sämre än på många år

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen