Hoppa till huvudinnehåll

Netanyahus Likud vann valet i Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har utropat sitt parti som vinnare i parlamentsvalet. Bild: EPA/JIM HOLLANDER premiärminister

I Israel utropade sig premiärminister Bejamin Netanyahu till parlamentsvalets vinnare redan innan resultatet var klart.

På onsdagsmorgonen hade alla röster räknats och resultatet är att Likud får 30 av parlamentets 120 platser. Sionistiska unionen får 24 platser. De fyra arabiska partiernas valförbund ligger på tredje plats med 14 platser.

Före valet och ännu sent på tisdag kväll verkade det bli mycket jämnt mellan Likud och vänster-mittenpartiet Sionistunionen.

När rösträkningen ännu pågick meddelade Netanyahu ändå att hans parti har vunnit. Han skrev på Twitter att valet mot alla odds blev en stor seger både för hans parti och för hela Israel.

Netanyahu sa också på natten att han har kontaktat ledarna för de övriga högerpartierna för att diskutera regeringsbildning.

Oppositionsledaren Isac Herzog från Sionistunionen höll in i det sista fast vid att allt är öppet och att han också är beredd att bilda regering så fort som möjligt.

Nu fortsätter ändå Netanyahu med en fjärde mandatperiod. Det är officiellt presidenten som ger uppdraget att bilda regering.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes