Hoppa till huvudinnehåll

Bland expats och immigranter

Centrala Kampala
Centrala Kampalas kaotiska taxi park - alltså minibusstation Centrala Kampala Bild: Liselott Lindström agenda uganda

Ett ord alla som har bott eller jobbat utomlands har hört är expat. Här i Kampala är det mycket expat hit och expat dit, inte minst i Facebookgruppen Kampala Expats 2.0, där du kan hitta lösningen på ALLA dina problem (allt från var man får den bästa osten till vilka skolor som har den bästa läroplanen till var du kan reparera din iPhone. Dessutom kan du självklart enkelt sälja din stadsjeep i gruppen.)

En viktig sak för alla expats är att ingen ska tro att de (vi) är turister – det är den värsta förolämpningen man kan få. Turisterna går lätt att skilja från expats. De går bland annat klädda i shorts (herredumilde) i ett land där låren hör till det mer sexuella på en kvinnas kropp. Ett annat kännetecken är de så kallade mzungubyxorna, alltså lösa tunna bomullsbyxor som går att köpa till exempel i Thailand (ni vet, de där med elefantmönster). Turisterna åker också bodaboda utan hjälm (håhhå) och man ser dem PROMENERA i centrum. (Ingen promenerar i den här hettan). En turist kännetecknas också på att den ser lite förvirrad ut och tittar omkring sig mycket. Sådan vill man ju inte vara.

En kolumn i tidningen the Guardian reflekterade nyligen över begreppen expat och immigrant. (Var hittade jag den artikeln om inte i gruppen Kampala Expats). Skribenten frågade sig varför vita alltid kallas expats medan till exempel afrikaner, asiater och araber som arbetar i väsländer är ”immigranter” eller ”gästarbetare”. Jag har inte hört en enda vit här kalla sig immigrant, migrant eller gästarbetare. Vi är alla expats. Men i Finland har jag aldrig hört någon kalla en filippinsk sjuksköterska som kommer för att jobba till Finland en expat. De är gästarbetare eller immigranter.

Kolumnen citerar Wikipedia när det gäller definitionen på en expat: “an expatriate (often shortened to expat) is a person temporarily or permanently residing in a country other than that of the person’s upbringing.” Men vad är skillnaden på någon som kommer för att arbeta med mänskliga rättigheter för en medborgarorganisation i Afrika och någon som kommer för att städa metrostationen eller jobba på sjukhus i Finland? Har de inte det gemensamt att de har lämnat sitt land för att det finns bättre jobbmöjligheter i ett annat land? (Nu talar jag inte om flyktingar och asylsökande, utan om folk som har kommit frivilligt).

I min bekantskapskrets kallar de som är vita redan varandra för mzungu helatiden – kanske dags att vi börjar kalla varandra för immigranter också istället för expats. Eller kanske finns det en skillnad också mellan expat och immigrant.

Tidningen Wall Street Journal har en kolumnspalt för expats, där en kanadensare i Hongkong konstaterade att det handlar om privilegium och pengar mer än om hudfärg. En expat är någon som kan röra sig mellan olika länder och kulturer, vilket de som ses som immigranter eller gästarbetare inte kan.

Så kanske en expat är någon som har möjliheten, inte skyldigheten eller tvånget, att bo i precis den värld han eller hon vill. Och det är ett enormt privilegium.

EDIT: Många har föreslagit att man helt enkelt borde slopa termen expat. Expatten är död, länge leve immigranten!

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes