Hoppa till huvudinnehåll

Finland blir en rymdnation senare i år

aalto1
3d-bild som visar hur Aalto-1 kommer att se ut i omloppsbana runt jorden. aalto1 Bild: Aalto-universitetet / Pekka Laurila aalto1

Finlands första egna satellit Aalto-1 har nu fått radiotillstånd av Kommunikationsverket. Det här möjliggör att den kan skickas upp i slutet av år 2015.

I och med beslutet får satelliten använda sin radiosändare när den är uppe i rymden. Att behandla tillståndet räckte 16 månader och skedde i samarbete med den Internationella teleunionen ITU och flera utländska myndigheter.

Bygget har letts av Institutionen för radiovetenskap och radioteknik vid Aalto-universitetet och satelliten har utvecklas främst av studerande. Också industrin och studerande från andra högskolor har deltagit.

Aalto-1 väger bara fyra kilogram och innehåller förutom alla viktiga styrsystem och kommunikationsapparater också tre toppmoderna instrument. Bland annat en liten strålningsmätare som är utvecklad i samarbete med Helsingfors universitet och Åbo universitet.

Instrumentet ska demonstrera en ny teknik för att kartlägga elektroner och protoner fångade i jordens magnetfält.

Ombord finns också en kamera som kan fotografera olika våglängder, vilket till exempel gör det möjligt att analysera oljeutsläpp. Kameran är utvecklad av Teknologiska forskningscentralen VTT.

Dessutom kommer Aalto-1 att innehålla en elektrostatisk plasmabroms som är utvecklad vid Meteorologiska institutet.

Den ska kunna demonstrera möjligheten att utnyttja plasmaomgivningen vid jordens poler för att bromsa satelliten och därmed ta den ur omloppsbana när den inte längre behövs.

Plasmabromsen kan hjälpa till med att bekräfta en annan av Meteorologiska institutets innovationer: ett elektriskt solvindssegel. Tanken med seglet är att rymdsonder och rymdfarkoster ska kunna segla på energi från solen.

Aalto-1 kommer att cirkla runt jorden nära polerna på cirka 600 kilometers höjd.

Läs också