Hoppa till huvudinnehåll

Jämställt också bland flaggdagarna?

Finlands flagga
Kunde vi flagga för till exempel Tove Jansson eller Elisabeth Rehn? Finlands flagga Bild: YLE/Rolf Granqvist Finlands flagga,finland

Sex stycken män har fått en egen flaggdag namngiven efter sig. Minna Canth är den enda kvinnan som har en. Hur jämställt är det?

Våren är kvinnornas och jämställdhetens tid. Åtminstone om man kollar i almanackan. Den 8.3 firade vi kvinnodagen, i dag firar vi Minna Canth-dagen, alltså jämställdhetsdagen och i maj (10.5) ska vi ännu fira landets morsor. Vi har mycket att fira under de ljusnande vårdagarna.

Porträtt av Minna Canth
Minna Canth. Porträtt av Minna Canth Bild: Museiverket museiverkets bildsamlingar

Men i dag koncentrerar vi oss på jämställdhet. Det är Minna Canths födelsedag och hon är den första och enda kvinnan som fått en flaggdag döpt efter sig. Minna var en driven kvinna och vi har mycket att tacka henne för. Hon var bland annat den första kvinnliga finskspråkiga journalisten och en av de första betydande kvinnliga författarna i vårt land. Hon lyfte fram arbetarnas, fattigas och kvinnornas ställning och många tyckte att hon var väldigt radikal i sina tankar och åsikter. Hon var också en framgångsrik affärskvinna vilket var väldigt ovanligt på 1800-talet. Du kan läsa mer om Minna Canth här.

Minna Canth är alltså den första och enda kvinnan som har en flaggdag i Finland. Resten är män.

Fixa en ny flaggdag

Vi skulle gärna jämställdheten till ära se att flera viktiga kvinnor skulle få en flaggdag. Men hur ska man gå till väga för att försöka få igenom en ny dag i kalendern då vår blåvita flagga hissas i flaggstången? Henri Helo, konsultativ tjänsteman på inrikesministeriet, vet hur man ska göra.

- Maila inrikesministeriet och beskriv vem eller vilken organisation du tycker att borde få en flaggdag. Det är bra om personen passar ihop med ett tema, som Minna Canth och jämställdheten. Föreslå också datum för flaggdagen.

Minna Canth-dagen
Dagens kalendervy. Minna Canth-dagen Bild: Yle / Camilla Fagerholm minna canth-dagen

Under ett år samlar inrikesministeriet ihop förslag varefter man går igenom dem för att se om det finns trender och teman som borde tas vidare.

Det är inrikesministern som godkänner de nya flaggdagarna och sen går de ännu vidare till Univeritets almanacksbyrå som gör det slutgiltiga beslutet. Om det är fullt i till exempel maj så kan byrån ge ett nekande svar till den nya dagen.

Att få in nya flaggdagar är en lång process. Det tog ungefär fem år att få igenom Minna Canth-dagen och cirka tio att få in en flaggdag för Jean Sibelius.

Töm almanackan

Det finns ju bara ett visst antal dagar i året, kan man då ta bort gamla flaggdagar för att få in nya?

- Det kan man, men ingen har gjort det. Det skulle bli en lång process, berättar Henri.

Personen behöver inte vara död för att få en flaggdag, men eftersom processen är lång så är sannolikheten stor att folk i hög ålder hinner dö innan de får sin dag.

- Ingen har ännu föreslagit en flaggdag för Tove Jansson.

Skulle det vara dags att få in lite mer kvinnlig drive bland flaggdagarna? Vi känner att till exempel Tove Jansson, Elisabeth Rehn och Tarja Halonen kunde vara personer som förtjänar en egen flaggdag. Vem tycker du att skulle vara värd en flaggdag i vår almanacka?

Nyligen publicerat - X3M