Hoppa till huvudinnehåll

Skottlossningen i Göteborg gängrelaterad

Regional polischef Klas Friman ger kommentarer efter skottlossningen i Göteborg 19 mars 2015
Polischef Klas Friberg säger till Sveriges Radio att skjutningen är utförd på ett känslobefriat sätt. Regional polischef Klas Friman ger kommentarer efter skottlossningen i Göteborg 19 mars 2015 Bild: EPA/ADAM IHSE klas friberg

På onsdagskvällen sköts två unga män ihjäl i Biskopsgården i Göteborg. Den svenska polisen säger att mycket talar för att skottlossningen är gängrelaterad.

Enligt ögonvittnen var det två män med masker som sköt urskillningslöst med maskingevär i restaurangen och sedan flydde i en bil. Gärningsmännen har inte hittats.

– Vi bedömer att det är en händelse som har att göra med pågående gängkonflikter i Göteborg, säger polischef Klas Friberg till Sveriges Radio.

Ett av dödsoffren vid skottlossningen i Biskopsgården arbetade på restaurangen där händelsen ägde rum. Det andra offret beskrivs som betydande inom det brottsliga nätverk som dominerat Södra Biskopsgården de senaste åren.

Det handlar om arga unga män med vapen och det handlar om makt och revir.

Gängbrottslighet ökat

I Göteborg har de senaste två åren varit de värsta polisen sett med tanke på gängrelaterade våldsbrott. Flera personer har dödats och många skadats i de olika konflikterna. Gängverksamheten är inte nödvändigtvis organiserad, utan består av unga män från segregerade områden i Göteborg.

– Det handlar om arga unga män med vapen och det handlar om makt och revir, skulder och än det ena, än det andra. Mycket tyder på att det är gängrelaterat och vi har i nuläget ingen annan arbetshypotes, säger Sveriges polis presstalesman Björ Blixer till Aftonbladet.

Thorbjörn Forkby, lektor i kriminologi vid Göteborgs universitet, säger att bilden av hurdant ett gäng är håller på att förändras. Enligt honom behöver det inte längre handla om motorcykelgäng eller stora internationella ligor som bedriver organiserad brottslighet, rapporterar Sveriges radio.

Hämnd sannolik

Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem anser att en hämndaktion är sannolik, rapporterar Dagens Nyheter.

– Detta är något extremt, att gå in i en lokal och skjuta vilt omkring sig är en fruktansvärt hänsynslös gärning. Om en sida gör detta kan man vara förvissad om att den andra sidan inte håller sig passiv. Den kommer att vidta motåtgärder för inte visa sig maktlös, säger Alhem till DN.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes