Hoppa till huvudinnehåll

Skrattmåsen eller gråtmåsen?

När man ser en pjäs av Anton Tjechov i Finland vet man sällan om man skall skratta eller gråta. Han själv framhävde att hans pjäser är komedier. Det oaktat spelar man dem här i landet mestadels som tragedier.

Ta till exempel hans drama Måsen (1895). En komedi, enligt Tjechov. När den uruppfördes i St. Petersburg på Alexandrinskij Teatern den 17 oktober 1896 floppade den rejält. Men lite senare träffade han regissören Konstantin Stanislavskij och denne valde att uppföra Måsen på nytt på sin egen teater i Moskva 1898. Då blev pjäsen en stor succé.

Stanislavskij förvandlade komedier till tragedier

Efter succén med Måsen uruppfördes alla Tjechovs kommande pjäser med Stanislavskij som regissör: Onkel Vanja, Tre systrar och Körsbärsträdgården. Och alla hör de idag till världsdramatiken.

Att Stanislavskij tog hand om Tjechovs pjäser var på gott och ont. Publiken började tycka om dem men Tjechov var mindre förtjust. Han ville ju att folk skulle skratta åt hans pjäser, skratta hjärtligt med rollpersonerna över deras löjliga självförvållade problem, skratta igenkännande över de taffliga situationerna protagonisterna befinner sig i.

Sam Huber
Sam Huber Sam Huber Bild: Vladimir Pohtokari tjechov

Men så blev det inte. Stanislavskij hade gjort om pjäserna till lättsamma och melankoliska tragedier. Så här skrev Tjechov i ett brev till Aleksandr Tichonov:

-Ni säger att ni hade gråtit över mina pjäser. Ni är inte den enda. Jag skrev dem dock inte på så vis. Stanislavskij gjorde dem så sentimentala. Jag ville något helt annat. Jag ville bara ärligt säga: titta noga hur dåliga och tråkiga ni gestaltar era liv.

Tjechov skall inte vara rolig

Nu skall alltså komedin Måsen spelas på teaterhuset Universum som ett samarbete av Ozonteatern och Teater Mars. Hur kommer det att bli? Roligt eller sorgligt?

Jag tog tillfället i akt och pratade med skådespelarna Kati Outinen och Niklas Häggblom om Måsen, Tjechov och det roliga i hans pjäser. De tyckte båda att Måsen är en komisk pjäs. Men de var ändå tveksamma till om man kunde kalla den för en komedi.

Vi får se. Jag får se. Komedi eller tragedi? Skratt eller gråt? Tjechov eller Stanislavskij? Något nytt i Finland eller det gamla vanliga?

Niklas Häggblom och Martina Roos
Niklas Häggblom och Martina Roos Niklas Häggblom och Martina Roos Bild: Vladimir Pohtokari tjechov

Måsen spelas på Universum (Styrmansgatan 13) i Helsingfors under mars och aprilmånaderna. Pjäsen gästar också Kulturhuset Karelia i Ekenäs den 6 - 8 maj.