Hoppa till huvudinnehåll

Vägtelematik byggs mellan Borgå och Ring III

riksväg 7
(arkivbild) riksväg 7 Bild: YLE/Stefan Härus e-4

Den här veckan ska man börja installera vägtelematik längs Borgåleden, mellan Borgå och Ring III. En del körfiler kommer att vara avstängda medan arbetena pågår.

Vägtelematiken låter Trafikverket följa med trafikens mängd, hastigheter och lokala miljö- eller väderförhållanden. På basen av uppgifterna styrs trafiken på distans med hjälp av digitala trafikmärken och informationstavlor.

För trafikanterna syns telematiken mest som förändrade hastighetsbegränsningar och varningsmärken. Meningen är att telematiken ska hjälpa trafikanterna att justera sina hastigheter enligt lokala väderförhållanden.

Längs motorvägen har telematik installerats på sträckan Borgå–Kotka redan tidigare.

Börjar vid Ring III

Installationsarbetena utförs på flera olika ställen under vårens lopp och börjar vid Ring III.

De kommer att förorsaka en del förändringar i trafikarrangemangen. Bland annat kommer en av körfilerna vid byggarbetsplatsen att vara avstängd och trafiken att dirigeras med trafikmärken.

Allting återgår till det normala då arbetet är slutfört. Under rusningstid kommer man inte att stänga av filer i bilköernas riktning.

Läs också

Östnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik
  • Tipsa oss - var finns våra värsta vägar?

    Svenska Yle söker de sämsta vägarna i Svenskfinland.

    Guppiga vägar. Vägar med ojämn yta. Vägar med gropar. Våra vägar mår inte särskilt bra. Vägnätet förfaller sakta men säkert och klagomålen tilltar i takt med att bilar förstörs och säkerheten försämras. Men var finns de allra sämsta vägarna i våra trakter?

Nyligen publicerat - Östnyland