Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen och Laukkanen mot säsongsavslutning

Kaisa Mäkäräinen och skidskyttedamerna tävlar i masstart.
Kaisa Mäkäräinen och skidskyttedamerna tävlar i masstart. Bild: EPA/AntonioBat/AllOverPress mäkäräinen

De tre sista deltävlingarna i världscupen åks i ryska Chanty-Mansijsk. Säsongen har varit suverän för Mäkäräinen, men med en liten plump i protokollet för hemma-VM. För Mari Laukkanen har säsongen gett hopp för framtiden.

Hela säsongen har egentligen handlat om två åkare på damsidan. Kaisa Mäkäräinen och Darja Domratjeva. Kampen om segern i den totala världscupen står mellan två damer, Kaisa Mäkäräinen och Darja Domratjeva. Fördelen ligger hos Domratjeva, men Mäkäräinen har tidigare också svängt underläge till seger i de sista tävlingarna för säsongen.

Trots att VM var en besvikelse för Domratjeva och en knappt godkänd prestation för Mäkäräinen så har de två dominerat säsongen. Nu då tre deltävlingar återstår fortsätter kampen om totalsegern mellan de två.

Skillnaden inför veckoslutets tävlingar är att Mäkäräinen ligger 28 poäng efter Domratjeva i sammandraget då säsongens två sämsta tävlingar strukits. Kaisa har alltså en helt bra chans att ta hem karriärens tredje totalseger. Darja Domratjeva saknar ännu seger i totalcupen. För Kaisa skulle det gälla att i de tre sista tävlingar placera sig bättre än Domratjeva och helst knipa tio poäng per tävling mer än vitryskan. En svår uppgift, men inte omöjlig! Kaisa gjorde ju i fjol samma bedrift då hon tog hem totalsegern framför näsan på Tora Berger i de sista deltävlingarna.

För Mari Laukkanen har säsongen varit en berg- och dalbana. På vallen har det ibland gått strålande, men alltför ofta blivit för många bommar. Skyttet har varit osäkert och väldigt skört. Den stora förändring av hela skjutmomentet som hon gjorde under sommaren har inte ännu hunnit rotas i ryggmärgen. Skillnaden mellan en bra och en normal insats är fortfarande helt för stor. Trots det har det blivit två femte platser för Laukkanen. Hon ligger nu på en 33:e plats i den totala världscupen. Ifjol kom hon på en 32:a plats i sammandraget.

I ryska Chanty-Mansijsk åker damerna sina tre sista lopp för säsongen, sprint på fredag, jaktstart på lördag och masstart på söndag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport