Hoppa till huvudinnehåll

Man kan inte leva försiktigt!

geir rönning
Sångaren, artisten och låtskrivaren Geir Rönning. geir rönning Bild: Yle/Parad Media efter nio med bettina

- Man kan inte leva sitt liv försiktigt. Man måste våga leva även om man har en besvärlig sjukdom.

Det säger den norskfödde musikern och artisten Geir Rönning, som sedan ett tiotal år tillbaka är bosatt i Finland. Geir bär på en sällsynt sjukdom som, om den inte medicineras, kan leda till allvarliga sjukdomsanfall då andningsvägarna täpps till. Sjukdomen är ärftlig, och fem av Geirs sju barn har också fått den.

Svår sjukdom

Om man ställer honom frågan om hur han resonerar kring riskerna med ärftliga sjukdomar har han ett klart svar.

- Det finns småbarn som får cancer, och det är fruktansvärt, men inte slutar vi att få barn för den skull, säger Geir.

Med åldern har sjukdomsanfallen blivit mera frekventa och häftigare, och det vore viktigt att hålla regelbundna rutiner och undvika stress. Men hur passar det ihop med norrmannens dragning till stora scener och den spänning det medför? Bara för några år sedan tävlade sjubarnspappan i svenska Idol inför miljonpublik, och några år före det representerade han Finland i Eurovisionsschlagerfestivalen i Kiev. Men ett liv utan nya utmaningar skulle vara dötråkigt.

- Jag älskar mitt jobb, det är ett jobb man gör med hjärtat, säger Geir, och konstaterar att den dagen glädjen försvinner, kan man inte längre ge allt på scenen. Då kan man inte längre uppträda.

Sonen är trubadur

Glädjen i att stå på scenen har Geir gett vidare till åtminstone en av sina sju söner. Sonen Peter Rönning är en uppskattad trubadur hemma i Norge, och han säger att det är en stor fördel att ha en pappa som är i samma bransch.

Geirs förhållande till sonen Peter och dennes bror är i dag varmt, trots att Geir efter skilsmässan från deras mamma flyttade till Sverige och inte såg dem så ofta.

- Det var fruktansvärt att skiljas från pojkarna, men det var den enda möjligheten just då, minns Geir tiden efter skilsmässan.

Det var mycket starka känslor och ett häftigt temperament som gjorde att han beslöt sig för att lägga ett längre avstånd mellan sig och sitt gamla liv.

- Jag känner mig själv, och jag vet att det inte hade varit bra att stanna kvar i samma stad då, säger han.

I dag håller Geir och Peter på med sitt första gemensamma skivprojekt, och träffas annars också alltid då det är möjligt.

Geir Rönning är huvudgäst i premiären av Efter Nio med Bettina på lördag 21.3 kl. 21.00 på Yle Fem.

Mer från programmet