Hoppa till huvudinnehåll

Minister Eino Uusitalo död

Centerns tidigare minister Eino Uusitalo
Minister Eino Uusitalo avled 90 år gammal. Centerns tidigare minister Eino Uusitalo Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen eino uusitalo

Den centerpartistiske veteranpolitikern, minister Eino Uusitalo är död. Han var en av president Kekkonens närmaste män, men utmanade löjet genom sitt i finlandiseringens anda gjorda förslag om en ny självständighetsdag.

Eino Uusitalo avled på torsdagen på hälsocentralen i Etseri i södra Österbotten. Han var 90 år och hade de senaste åren bott på ett serviceboende nära hemmet.

Eino Uusitalo var född i Soini och inledde sin karriär som agrolog och lantbruksrådgivare. Han valdes in i riksdagen 1955 som representant för Agrarförbundet, sedermera Centern. Hans karriär som riksdagsman varade ända till 1983.

Uusitalo var inrikesminister i fyra regeringar 1971 och 1976-82. Han övertog regeringschefens uppgifter vintern 1981-82, då dåvarande statsministern Mauno Koivisto skötte presidentens uppgifter efter Urho Kekkonens avgång.

Uusitalo blev känd som en av president Kekkonens mest lojala anhängare. År 1974 föreslog han att årsdagen av vapenstilleståndet med Sovjetunionen 1944 skulle bli Finlands andra självständighetsdag. Hans förslag väckte protester och kostade honom uppenbarligen ordförandeposten i Centerpartiets riksdagsgrupp.

Eino Uusitalo innehade också ett flertal förtroendeposter, bland annat som ordförande i kommunstyrelsen i sin hemkommun Lehtimäki. Hans memoarbok Jälkipeli utkom 1983.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes