Hoppa till huvudinnehåll

”Partiordförandena är som ett kringresande teatersällskap”

Partiledarna Jyrki Katainen (Saml), Juha Sipilä (Centern), Timo Soini (Sannf) och Antti Rinne (SDP) i Musikhuset.
Juha Sipilä och Antti Rinne får ros av ex-politikern Claes Andersson medan Timo Soini får ris. Partiledarna Jyrki Katainen (Saml), Juha Sipilä (Centern), Timo Soini (Sannf) och Antti Rinne (SDP) i Musikhuset. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa eu-valet 2014

Av partiordförandena är det Centerns Juha Sipilä som hittills klarat sig bäst i partiledardebatterna. Det bedömer Claes Andersson, psykiater och före detta minister och ordförande för Vänsterförbundet. Överlag är han ändå skeptisk till debatterna.

Enligt Claes Andersson har Juha Sipilä framstått både som förnuftig och kunnig i de senaste partiledardebatterna.

Claes Andersson
Claes Andersson. Claes Andersson Bild: YLE/Isabella Mattsson claes andersson

- Sipilä har visserligen en tacksam roll som oppositionsledare men han har ändå varit ganska överlägsen. Han hetsar inte upp sig, är analytisk och kommer med alternativ om hur man borde göra i stället. Till skillnad från Timo Soini som bara bullrar på och kommer med vitsiga formuleringar, säger Andersson.

Andersson säger att Sannfinländarnas ordförande Timo Soini inte bidragit med sakinnehåll i debatterna, vilket gynnat Centern.

Han anser att också Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne klarat sig bra i valdebatterna. Som det nu ser ut verkar Rinne ha lyckats lyfta Socialdemokraterna till landets näst största parti.

Också Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki har spelat en viktig roll i diskussionerna, menar Andersson.

- Hans åsikter om mer ekonomisk stimulans har fungerat som motvikt till de andra ordförandenas åsikter om mer nedskärningar.

Svår balansgång

För att lyckas i en partiledardebatt anser Andersson att politikerna måste vara väl insatta i frågorna som behandlas och att de inte får vara för flummiga. Debatterna är även en balansgång i att inte verka för passiv eller för aktiv. En ordförande som pratar mycket kan uppfattas som för dominant.

Överlag är Andersson ändå skeptisk till debatterna.

- Partiledarna är lite som ett kringresande teatersällskap. De känner varandra alltför bra och vet vilka repliker som leder till vilka svar. De åker runt och upprepar samma pjäs varje kväll, säger han.

Ute på fältet bör partiledarna ha en förmåga att hålla ihop sitt gäng och väcka entusiasm hos väljarna, säger Andersson.

- När man åker runt i landet gäller det att på kort tid kunna engagera väljare på det lokala planet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes