Hoppa till huvudinnehåll

Svenskfinland berättar

Agneta Eriksson direktör för Sydkustens landskapsförbund
Agneta Eriksson direktör för Sydkustens landskapsförbund Agneta Eriksson direktör för Sydkustens landskapsförbund Bild: Yle/Mi Wegelius agneta eriksson

Vad berättas i Svenskfinland? Vilka historier vill du att ska föras vidare? Vem har varit betydelsefull för din ort eller bygd?

Här några frågor i ett upprop hösten 2014 som Sydkustens landskapsförbund, SFV Bildning och KulturÖsterbotten stod bakom.

Åbo domkyrka.
Åbo domkyrka. Yle/Nora Engström Åbo domkyrka. Bild: Yle/Nora Engström Åbo,åbo domkyrka
När korset skulle resas på Åbo domkyrka

Då tornet på Åbo domkyrka var färdigt, var det ingen av arbetarna som vågade klättra upp för att sätta korset på plats. Byggmästaren skulle ha varit tvungen att göra det själv om inte en sjöman hade kommit och erbjudit sig att göra det. Han var ju van att klättra i master.

Sagt och gjort, han klättrade upp till toppen och korset hissades upp till honom.

Men hur det nu var så började det svindla för ögonen när han skulle sätta fast korset och han tyckte sig se flera hål i stället för ett.

Han ropade ner till byggmästaren och frågade i vilket hål han skulle sätta det. Byggmästaren, som visste att det fanns bara ett hål, förstod att sjömannen fått svindel och ropade tillbaka: "Sätt det i vilket hål du vill".

Sjömannen lyckades få fast korset, men efter det blev svindeln honom övermäktig och han ramlade ner och krossades.

― Fritt återberättad berättelse från Finlands svenska folkdiktning nedtecknad i Åbo

Ny berättarskrift

Lämpligt till världsberättardagen fredagen den 20 mars 2015 har nu skriften Svenskfinland berättar - en resa längs kusten kommit ur trycket. I den finns ett urval av de berättelser som har samlats in under berättarkvällar, genom brev, diskussioner och telefonsamtal.

En del av berättelserna har sitt ursprung i Finlands svenska folkdiktning, andra har förts vidare på andra sätt. Riktigt moderna berättelser saknas, säger Agneta Eriksson, direktör för Sydkustens landskapsförbund.

Här finns minnen, skrönor, roliga, spännande och också sorgliga historier som alla har det gemensamt att de berättar om livet i svenskbygderna.

Elvira Madigan

Cirkusartisten Elvira Madigans besök i Uleåborg 1879 hör till det som har inspirerat till berättande. Det är här som berättarresan längs kusten börjar.

Också söderut bjuds det på skrönor från äldre tider, sagor och sägner om fiskare, bröllop, flyktingar, byaoriginal, folk och fä. Som en följd av att många finlandssvenskar har flyttat till Sverige, görs även en avstickare dit.

Berättelserna i Svenskfinland berättar - en resa längs kusten är ofta korta och lätta att ta till sig. Deras inspirationsfaktor kan bli hög och för den som vill utveckla sitt berättande även till storytelling, ges tips och råd.

De forskar i berättelser

Dessutom ingår en intervju med folkloristerna Lena Marander-Eklund och Blanka Henriksson vid Åbo Akademi som till vardags arbetar med att utforska berättelser.

Tanken med Svenskfinland berättar - en resa längs kusten är alltså att inspirera oss alla. Varje människa har någon berättelse att berätta. Helt okonstlat, rakt upp och ner. Berättaren behöver alltså inte skådespela, utan kan gärna berätta utan åthävor och låta ordet bära.

Rik berättartradition

På Sydkustens landskapsförbund, SFV Bildning och KulturÖsterbotten konstaterar man att det finns en rik flora av levande berättelser i Svenskfinland. Den är så rik att det den här gången tyvärr inte fanns plats för alla berättelser som skickades in.

Förhoppningen är därför att nya möjligheter ska kunna erbjudas i framtiden. Det finns nämligen många berättelser som är värda att publiceras OCH berättas vidare. Isynnerhet så här på Världsberättardagen den 20 mars 2015.