Hoppa till huvudinnehåll

Viktiga funderingar i Undra sa flundra

Tuva, Hanna och Maija vid en Undra sa flundra inspelning
Tuva, programledaren Hanna Enlund och Maija har hittat en mysig plats i skogen då det är Undra sa flundra inspelning Tuva, Hanna och Maija vid en Undra sa flundra inspelning undra sa flundra

Nyfikenhet är ett viktigt ledord i småbarnsprogrammet som produceras i Vasa. Att bejaka den naturliga nyfikenhet ett barn besitter sätter en tydlig prägel på Undra sa flundra. I BUU-klubbens fredagsprogram tar barnen plats i rutan.

I programmet, som delvis spelas in i Strömsös omgivning, träffas programledaren Hanna Enlund och några av de för programmet castade barnen för att tillsammans göra, pyssla och samtala kring ett tema. Barnredaktionen i Vasa har under tiotals år jobbat med program där barn få ta plats i rutan och komma till tals med sina åsikter och tankar. Så även i Undra sa flundra. De medverkande barnens och Hannas nyfikenhet på temat, varandra och omvärlden uppmuntrar förhoppningsvis de barn som tittar till att själv ställa frågor och söka svar, göra och pyssla.

Även fiktiva karaktärer

Undra sa flundra är en blandning av fakta och fiktion. Det är inte bara Hanna och barnen som tar sig an veckans tema med nyfikenhet. Småfolket finns och bor i skrymslen och vrår på Ön, som omgivningen kring Strömsö kallas av dem. Till småfolket hör Farfar Rost och hans barnbarn Lillspiken (Gert Sabel och Maya Klingenberg), Rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie (Tommy Wallin, Maria Erikslund, Ann-Catrin Virkama), Hamstern (Jenny Ingman) och Radiofolket (barn som sjunger och dansar i en musikvideo som utspelar sig inne i en radio). Småfolket behandlar temat på sina sätt.

Generationsöverskridande funderingar

Farfar Rost och Lillspiken inspelning vid Konstverkstaden Malakta. Teamet bakom kameran: inspelningsscriptan Maria Lindgård, fotograf Jukka Rajala-Granstubb och ljudtekniker Stefan Backas.
Farfar Rost och Lillspiken inspelning på Konstverkstaden Malakta. Teamet bakom kameran: produktionskoordinator Maria Lindgård, fotograf Jukka Rajala-Granstubb och ljudtekniker Stefan Backas Farfar Rost och Lillspiken inspelning vid Konstverkstaden Malakta. Teamet bakom kameran: inspelningsscriptan Maria Lindgård, fotograf Jukka Rajala-Granstubb och ljudtekniker Stefan Backas. gert sabel

Farfar Rost, som bor i en gammal verktygsback i vilken han har sin spikburksverkstad, är egentligen inte så intresserad eller nyfiken på något nytt. Det hindrar inte hans barnbarn Lillspiken från att ständigt komma med nya frågor och impulser som tvingar Farfar att tänka till och tänka om. Mötet mellan två olika generationer och den konflikthantering som följer då två helt olika viljor ska komma överens var en viktig orsak till varför dessa två karaktärer kom till som en del av karaktärsgalleriet i programmet.

Slapstickhumor med fina damer

Undra sa flundra inspelning med rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie
Inspelningsdags för Rokokokompisarna Undra sa flundra inspelning med rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie tommy wallin

Rokokokompisarna Trinity, Gurli och Susie, som bor i ett dockhus i Strömsös gårdshus, är ett gäng som älskar fysiska utmaningar och tar sig an världen med stor nyfikenhet. De ser sällan några hinder utan möjligheter i stort och smått. Under sina fina kafferep drar de sig till minnes något tidigare äventyr. Deras mission är att uppmuntra tittarbarnet till rörelse och lek.

Barn sjunger och dansar

Radiofolket sjunger och dansar till en sång som ansluter till temat. I BUU-biografenbuu.yle fi finns många av dessa sånger och musikvideon uppladdade.

Fakta för alla vetgiriga

Hamstern är den av karaktärerna som tillfredställer tittarbarnets sug efter fakta. I sin hamsterhåla sänder Hamstern tv om saker som hon tycker att är viktigt att veta med en entusiasm som smittar av sig. På Arenan kommer inslag ur serien Hamsterns hatt att dyka upp med jämna mellanrum. Det första avsnittet i serien i vilken Hamstern förklarar ord kan du se här:

Våren 2015 sänds 11 nya program innan sommaruppehållet. Fredagen den 20.3 kl.18:00 sänds det första. Missar man den direkta sändningen är det bara att besöka arenan.yle.fi. Där finns alla tidigare sända avsnitt och de kan även ses utomlands.

Vårens teman
20.mars: Talko
27.mars: Vinter
03. april: Drömmar
10. april: Gömma saker
17. april: Farfar och farmor
24. april: Knytkalas
01. maj: Odla
08. maj: Mode
15. maj: Rädda världen
22. maj: Inför showen
29.maj: Show

Undra sa flundra är ett program som produceras av Konstverkstaden Malakta för Yle Fem.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP