Hoppa till huvudinnehåll

Pellinge kursgård doftar färg och semla

Pellinge kursgård
Pellinge kursgård Bild: Yle/Mikael Kokkola pellinge kursgård

Verksamheten på den nyrenoverade kursgården har kommit i gång med fart. Allt är nytt och fint.

Isen ligger ännu gråtunn över sundet vid Pellinge kursgård. Ändå är löftet om en stundande vår och sommar påtagligt. Den nya grillplatsen vid strandpaviljongen är inbjudande. Fotbollsplanen väntar på snabba glada fötter och en boll eller två.

Pellinge kursgård
Det finns gott om ljusa, stora fönster i mat- och mötessalen. Pellinge kursgård Bild: Yle/Mikael Kokkola pellinge kursgård

Allt både inne och ute är nu mer eller mindre klart för den kommande första säsongen på den nyrenoverade kursgården.

– Vi har redan haft en del veckoslutsgäster här, säger Annika Weckman, som tillsammans med Tiina Reijonen svarar för kursgården de kommande tre åren. Vi flyttade genast in då byggnadsarbetarna flyttade ut.

För många Borgåbor är Pellinge kursgård en kär plats som har gett skribaminnen för livet.

Ljus, öppen och stillsam

Inne i hallen doftar det av ny målfärg och nygräddade semlor. Interiören känns ljus, öppen, avskalad och stillsam. Färgerna går dämpat i rött, brunt och grått. En hel del av möblerna och textilerna är tillverkade av kända inhemska designare.

Allt är så gott som splitternytt i den stora byggnaden från 1980-talet. Trots det finns mycket av den gamla känslan kvar, tycker Weckman.

– Den gamla atmosfären sitter kvar här i väggarna på något sätt. Till exempel finns de stora mörka takbjälkarna i mat- och mötessalen kvar. De är bara ommålade.

Naturen är en del av inredningen

– Dessutom återanvänds många av de gamla möblerna som nu har fixats upp och är som nya.

Också inomhus är känslan av natur och skärgård stark tack vare de stora fönsterrutorna.

– Naturen blir som en del av inredningen här och det tycker jag är väldigt lyckat.

Pellinge kursgård
Strandpaviljongen är ett av många mysiga ställen på kursgården, tycker Annika Weckman. Pellinge kursgård Bild: Yle/Mikael Kokkola annika weckman

För Annika Weckman och Tiina Reijonen och deras företag Havsö har våren varit full av verksamhet.

– Vi har kommit i gång med fart. Det är många som har tittat in och planerar återkommande verksamhet här.

Skärgård, natur, hälsa och välfärd för kropp och själ är nyckelorden för Pellinge kursgård. Församlingarnas satsning på en grundrenovering för 3,5 miljoner euro sitter mer än bra ute i skärgården.

– I dessa tider, då både staten och kommunerna drar ner på arbetsplatserna i skärgården, är det väldigt betydande att församlingarna har valt att satsa stort här på Pellinge.