Hoppa till huvudinnehåll

Träskända park - här festade tsaren med Aurora Karamzin

tempel planerat av Engel
Rundtemplet av Engel har klottrats ner i Träskända i Esbo. tempel planerat av Engel Bild: Yle/Helena von Alfthan träskända park

I Träskända i Esbo ligger en av landets främsta herrgårdsparker, där Aurora Karamzin festat med tsar Alexander II och träden fått växa till sig i hundratals år.

Esbo stad äger Träskända gård och letar efter en ny hyresgäst till huvudbyggnaden som tidigare fungerat som åldringshem. Parken är öppen för allmänheten och en populär plats för att rasta hundar för dem som bor i närheten.

träskända gård, tsarens latrin 20.3.2015
Kejsarens avträde ligger alldeles bakom huvudbyggnaden. träskända gård, tsarens latrin 20.3.2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan träskända gård
Tryggve Gestrin är intendent på Esbo stadsmuseum
Tryggve Gestrin är intendent på Esbo stadsmuseum och med i skötselgruppen för Träskända park Tryggve Gestrin är intendent på Esbo stadsmuseum Bild: Yle/Helena von Alfthan tsarens latrin

- Byggnadsbeståndet är unikt i Finland, byggnaderna är ritade av sin tids bästa arkitekter under de senaste 200 åren. Parken är också enastående i Finland. Den har genomgått flera ändringar men är i sin nuvarande form från Aurora Karamzins tid, säger intendent Tryggve Gestrin från Esbo stadsmuseum.

Aurora Karamzin ägde Träskända gård från 1840-talet framåt och var den mest kända av gårdens ägare. Hon står också bakom en av de mest särpräglade byggnaderna i parken. Kejsarens avträde byggdes 1863 när Alexander II besökte gården. Aurora Karamzin ordnade en stor baluns med jakt och bal.

träskända gård, tsarens latrin
Arkitekt för kejsarens avträde var G.T. Chiewitz. träskända gård, tsarens latrin Bild: Yle/Helena von Alfthan tsarens latrin

Det är inte bekräftat att tsar Alexander II satte ner sin bak i avträdet, men något annat mera passande ställe fanns inte.

- Den är sexkantig och har fem olika rum. I mitten samlas allting och där finns en hög ventiltrumma som går genom hela byggnaden från botten ända upp. Så det har varit välventilerat. En dörr går in till mittrummet och när man behövde tömma den så gick man dit och tömde den, säger Tryggve Gestrin.

Målar av träden 20.3.2015
Sari Heinilä bor i närheten. Målar av träden 20.3.2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan sari heinilä
sjukhuset vid träskända gård har ett kafe
I Aurorahemmet finns ett kafé som är öppet för allmänheten. sjukhuset vid träskända gård har ett kafe Bild: Yle/Helena von Alfthan träskända gård

Sari Heinilä har kommit till parken eftersom det är hennes lediga dag och hon vill uppleva solförmörkelsen i parken. Hon har tagit fram akvarellfärgerna och är i full färd med att måla av en trädgamling.

- Parken är underbar och viktig, den är också stor och här finns vackra platser och gamla träd, säger Sari Heinilä.

Sedan undrar hon var kaféet kan finnas. Det finns ett kafé i vårdhemmet som ligger i parken, där går det att köpa bulla och en kopp kaffe.

Träskända gård, trädgamling
Träskända gård, trädgamling Bild: Yle/Helena von Alfthan träskända gård

Kring huvudbyggnaden finns en engelsk landskapspark där det växer lind, lönn och ekar, det äldsta trädet är 200 år gammalt.
Träskända gård, träskända i esbo 20.3.2015
Träskända gård, träskända i esbo 20.3.2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan träskända gård

Träden sträcker sina brutna grenar mot himlen och ser ut att när som helst kunna börja vada genom gräsmattan med mossiga rötter.
träskända gård, parken
Här såg man mot huvudbyggnaden på Aurora Karamzins tid, idag har parken vuxit igen. träskända gård, parken Bild: YLE/Helena von Alfthan träskända gård

Parken fick sin nuvarande form på 1840-talet när Aurora Karamzin ägde gården. På Aurora Karamzins tid fanns det mera blommor i parken än i dag.

- Hon satte ner tiotusentals silverrubel per år på att pryda den här parken med blommor av olika slag, det är den största skillnaden. Parken har också delvis vuxit igen. Ån var ett centralt element i parken, man såg rakt ner till ån från huvudbyggnaden, säger Tryggve Gestrin från Esbo stadsmuseum.

rundtempel
rundtempel Bild: Yle/Helena von Alfthan träskända gård
tempel planerat av Engel
tempel planerat av Engel Bild: Yle/Helena von Alfthan c.l. engel

På andra sidan ån står ett av de finaste lusthusen, eller ”follies” som intendent Tryggve Gestrin kallar dem. Det är ett rundtempel som ritats av C. L. Engel.

- Engels rundtempel har markerat ändan på en siktlinje från huvudbyggnaden mot den högsta punkten i sydost. Från templet har man sett både till huvudbyggnaden och över landskapsparken, och ut över Långträsk, säger Tryggve Gestrin.

Engels tempel är ordentligt nedklottrat, alla pelarna har fått sin beskärda del av graffiti.

Träskända gård, träskända i esbo 20.3.2015
Träskända gård, träskända i esbo 20.3.2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan träskända gård

I huvudbyggnaden från 1920-talet finns i dag en eftermiddagsklubb för barn. Esbo stad äger huset och letar nu efter en ny hyresgäst. Staden ska också renovera huset. Parken kommer också i framtiden att vara öppen för publiken.

Läs också