Hoppa till huvudinnehåll

Eurovisionen år 1957

Corry Brokken vann den andra Eurovisionen år 1957.
Corry Brokken vann den andra Eurovisionen år 1957. Corry Brokken vann den andra Eurovisionen år 1957. Bild: EBU net als toen

I historiens andra Eurovision deltog tio länder då också Danmark, Österrike och Storbritannien anslöt sig till de första sju.

Schweiz ville inte arrangera tävlingen två år i rad så Frankfurt i Tyskland fick stå värd för Eurovision song contest år 1957. Tyskarna arrangerade tävlingen i en tv-studio, året innan hölls evenemanget i en teatersalong.

Danmarks birag i Eurovisionen år 1957.
Danskarnas långa kyss på tv orsakade upprörda känslor. Danmarks birag i Eurovisionen år 1957. Bild: EBU birthe wilke och gustav winckler
Det här året fick varje land endast sjunga en låt och det fick framföras av en ensam sångare eller en duo. Låtarna skulle vara högst tre och en halv minut långa, men den regeln följdes inte slaviskt och Italiens bidrag Corde Della Mia Chitarra var faktiskt över fem minuter långt. Således är det Eurovisionshistoriens längsta låt.

Juryn fick inte rösta på sitt eget land

Också röstningssystemet hade utvecklats. Varje deltagarland hade en jury bestående av tio personer som satt i hemlandet och följde med den direktsända tävlingen. Varje jurymedlem fick ge en röst till sitt favoritbidrag och man fick inte rösta på sitt hemland.

Tyskland var det första landet att använda sig av rekvisita på scenen. I Margot Hielschers nummer Telefon Telefon sjöng sångaren in i en vit telefonlur.
Danskarna lyckades uppröra tittare runt om Europa genom att avsluta sitt nummer med en passionerad kyss. Trots uppståndelsen slutade Birthe Wilkes och Gustav Wincklers Skibet Skal Sejle I Nat på en tredjeplats. Paret var dessutom utklädda till en sjökapten och hans älskade.

Vann gjorde Nederländernas Corry Brokken med Net Als Toen. Sångaren hade representerat sitt land också året innan. Tävlingens första vinnare Lys Assia tävlade också detta år men slutade på en delad åttonde plats.
"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.

Läs också