Hoppa till huvudinnehåll

Filmer om Alzheimers

Still Alice, Julianne Moore
Julianne Moore fick sin första oscar i Still Alice Still Alice, Julianne Moore Bild: © BSM Studio still alice

Apor, gamla tanter och odödlig kärlek. Filmskaran är brokig då vi listar en topp trea på filmer som handlar om minnessjukdomen utan botemedel.

Filmen Still Alice har Finlandspremiär. I filmen följer vi med lingvistikprofessorn Alice Howland som gradvis blir allt mer drabbad av Alzheimers.

Julianne Moore vann sin första Oscar för sin tolkning av Alice. Det har gjorts en hel del filmer om sjukdomen tidigare. Vi listar en topp trea.

3. Iris (2001)

Filmen baserar sig på den sanna historien av författarinnan Iris Murdoch (Judi Dench) och hennes man John Bayley (Jim Broadbent). De har varit kära ända sedan studietiden fram till äldre dagar där de för en gemensam kamp mot Iris Alzheimers. En gripande film med briljanta skådespelare. Kate Winslet spelar unga Iris och Broadbent vann en Oscar för bästa manliga biroll.2. Rise of the Planet of the Apes (2011)

James Franco spelar Will Rodman, en vetenskapsman som jagar efter ett botemedel för Alzheimers. Hans egen far Charles (John Lithgow) lider av sjukdomen och tiden börjar bli knapp. Botemedlet testas på apor. En av aporna, Caesar (Andy Serkis), blir extra intelligent och börjar visa allt mänskligare drag.1. The Notebook (2004)

Vi följer med Duke (James Garner) och en äldre dam (Gena Rowlands) som båda bor på ett ålderdomshem. Duke besöker den äldre damen som lider av Alzheimers och läser för henne om historien om Noah (Ryan Gosling) och Allie (Rachel McAdams). En stundvis hoppingivande och stundvis ledsam kärlekshistoria. Den bästa romantiska filmen genom tiderna.