Hoppa till huvudinnehåll

Honung, bivax och propolis - binas hemgjorda läkemedel

Ett bi på en röd solros sett genom ett förstoringsglas.
Ett bi på en röd solros sett genom ett förstoringsglas. Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström Förstoringsglas,Strömsö (tv-program),Solros,trädgården på strömsö

Bina har varit i människans tjänst i tusentals år, både som pollinerare och som leverantörer av sötningsmedel, läkande bivax och propolis. Fortfarande gör forskarna häpnadsväckande upptäckter när det gäller bin och deras produkter.

Honung har använts som sötningsmedel, naturmedicin och skönhetsmedel i många tusen år. Det finns 10 000 år gamla grottmålningar som visar hur honungsjägare skattar vilda bisamhällen. I mer än 4000 år har det funnits biodlingar. En egyptisk papyrus, som är mer än 2000 år gammal beskriver hur man använde honung som läkemedel. Man behandlade bland annat sår och tarmproblem med honung. Inom den hinduiska medicinen säger man att ett liv baserat på mjölk och honung kan förlängas med 500 år, men det får vi nog ta med en nypa salt.

Honung i vården

Honung är bakteriedödande och biter också på en del svampar. Numera använder man honungsomslag inom vården vid svårläkta sår, liggsår och brännskador. Den bakteriedödande effekten beror dels på att honungen innehåller så mycket socker att bakterier och svampar inte kan överleva i en honungsmiljö och dels på att honungens surhetsgrad gör att bakterier inte trivs. Honungens enzymer gynnar också läkningsprocessen genom att bidra till nybildning av vävnad.

Honung dödar multiresistenta bakterier

År 2014 publicerades resultatet av en studie gjord av mikrobiologerna Tobias Olofsson och Alejandra Vasquez vid Lunds universitet där man visade att färsk honung kan döda multiresistenta bakterier och bli ett alternativ till antibiotika. Det är mjölksyrabakterier i honungen som har visat sig ha den här effekten. Den färska honungen innehåller 13 olika sorters mjölksyrabakterier – nio laktobaciller och fyra bifidobakterier. Mikrobiologerna säger att de hittade världens största flora av mjölksyrabakterier i binas honungsmage. Det finns inget livsmedel eller någon organism som innehåller så många olika typer av mjölksyrabakterier. Det var helt nya arter som ingen hade hittat tidigare. Nu genomför man en studie på 20 patienter med kroniska sår på Sårcentrum i Blekinge för att se om honungen kan läka såren.

Honungsplåster hemma

Honungsomslag används inom vården på allvarliga hudskador, men du kan bra göra dina egna honungsplåster för små sår hemma. Det är bara att smeta ut lite honung på en bit linne- eller bomullstyg och lägga på såret. Man kan fästa "plåstret" med en gasbinda och gärna göra om proceduren ett par gånger per dygn.

Men det gäller att honungen är helt färsk, bara en månad efter att den slungats är de goda mjölksyrabakterierna borta. Som tur är finns det ett väldigt enkelt sätt att lösa det problemet: då du får tag på nyslungad, färsk honung fryser du helt enkelt ner den. Nedfrysningen påverkar inte mjölksyrabakterierna och eftersom honungen krymper i frysen går det hur bra som helst att frysa ner den i glasburkar och ta fram lite åt gången.

Pollen kan öka lusten

Pollen som man samlar in från bikupor är värdefullt som kosttillskott. Det är rikt på flavonoider som är antioxidanter, karotenoider, vitaminer, mineraler och spårämnen. Pollen har dokumenterad verkan på prostatabesvär. Andra effekter, dock inte fullt belagda, är att det förbättrar idrottsprestationer, ökar kroppens näringsupptag, ger allmän vitalitet, bättre hy, aptit och blodvärde och förbättrar den sexuella förmågan.

Pollenallergiker också kan ha stor glädje av bipollenet, om man börjar äta det redan under vintern. Man börjar med några små, små smulor pollen om dagen och ökar successivt dosen till någon tesked per dag. Bipollen kan man köpa från biodlare eller i hälsokostaffären.

Propolis skyddar mot sjukdomar

Propolis betyder ”före staden” och används av bina att täta dragiga springor i bikupan och för att skydda bikupan mot sjukdomar och angrepp från bakterier, svampar och virus. Propolis är ett klibbigt ämne som bina samlar in från knoppfjäll på träd. Vi kan använda propolis i sår, eller tugga det mot halsont. Det går också att göra en kraftfullt läkande salva med propolis. Fråga din lokala biodlare efter propolis, eller köp propolistinktur i hälsokostaffären.

Bivax läker sår

Bivax är ett fantastiskt material, som bina producerar i körtlar på bakkroppen och använder till byggnadsmaterial. Bivax används mycket i kosmetika, som konsistensgivare i krämer, salvor och i läpp-produkter som läppomada och läppstift. Det har också fina terapeutiska egenskaper. Det skyddar och läker och håller huden mjuk och smidig. Den som lider av torr hud, hudsprickor och förhårdnader kan gärna använda en bivaxsalva. Den är jättebra till att läka sår och eksem, eller bara till att skydda huden när man är ute och fiskar eller åker skidor på vintern.

Recept på salva med bivax, honung och propolis.

Recept på timjansirap mot hosta.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö