Hoppa till huvudinnehåll

Krav på att arvsskatten återinförs i Sverige

Närbild av dokument på bord och människor omkring.
Närbild av dokument på bord och människor omkring. Bild: Yle chefer

Landsorganisationen i Sverige LO och Sveriges Akademikers Centralorganisation Saco vill att arvs- och gåvoskatten återinförs i Sverige, skriver Dagens Industri.

Fackorganisationerna anser att det behövs en ny skattereform där förutom gåvo- och arvsskatt också en enhetlig moms på 25 procent ska ingå. Också skatten på kapital bör vara 30 procent utan undantag.

Sverige har enligt LO och Saco inte råd med ett skattesystem som håller på att haverera. De uppmanar regeringen att låta göra en parlamentarisk utredning i syfte att lägga om hela skattesystemet.

Svenska kronor
Svenska kronor Bild: Sveriges Riksbank sveriges riksbank

Motiveringen lyder att välfärden är i fara i och med att det totala skattetrycket har sänkt väsentligt i Sverige sedan början av 1990-talet. De anser att skatterna snarare behöver höjas på alla fronter.

Sverige slopade arvsskatten i januari 2005, men den tillämpades redan på dem som miste sina anhöriga i tsunamikatastrofen i december 2004. Arvsskatten var hög innan den avskaffades, vilket kunde medföra allvarliga problem för familjeföretag.

Numera är alla förvärv som görs genom arv, testamente, gåva eller bodelning skattefria i Sverige.

Företagare lämnar Finland på grund av arvsskatten

Fastighetsbeskattning
Fastighetsbeskattning Bild: YLE Uutiset grafiikka fastighetsskatt

I Finland har arvsskatten diskuterats livligt under den senaste tiden efter att ytterligare en företagare, Fazer-koncernens delägare Karl Fazer, meddelade att han gör finansmannen Björn Wahlroos sällskap och flyttar till Sverige för att komma undan arvsskatten.

Enligt Fazer leder den nuvarande arvsskatten till att det är svårt att genomföra ett generationsskifte i ett företag på ett lönsamt sätt.

Arvsskatt påförs i Finland skilt för varje arvinge och beloppet bestäms på basis av storleken på arvingens arvslott. Man behöver inte betala skatt på arv som är mindre än 20 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes