Hoppa till huvudinnehåll

Vind och kyla kan bränna åkrarna

Bild: YLE/Stella Brunberg pernå

Om det nu är meningen att det igen ska bli kallt väder får det gärna komma rikligt med snö, för det skyddar grödorna som lätt tar skada av kylan. Det säger växtodlingsrådgivare Anders B. Abrahamsson vid Finska Hushållningssällskapet.

Enligt Abrahamsson är snö bättre än endast kyla och vind som rentav kan hota höstskörden.

- Om det blir kallt och dessutom blåser så finns det nog en stor risk att grödorna fryser och åkrarna så att säga brinner, säger Abrahamsson. Men får vi snö klarar vi det bra.

Den gångna vintern med milt väder och fattigt med snö har varit ovanlig. Så ovanlig att jordbrukarna inte minns när det senast skulle ha varit liknande förhållanden.

- Tjälen har lyst med sin frånvaro på många håll i regionen och det är ett problem nu då åkrarna ska bearbetas med tanke på sådden, säger Abrahamsson. De jag pratat med kan inte minnas en liknande vinter och då vi jordbrukare brukar säga att tjälen gör halva arbetet så får vi nog i år ge oss till tåls då åkrarna kommer att kännas som tuggummi när man åker ut med harven.

Nypotatis till skolavslutningarna?

I Egentliga Finland har de första modiga odlarna redan lyckats sätta sina första potatisar och det kallare vädret hotar nu att sätta käppar i hjulen för planerna att få nypotatis till skolavslutningarna.

- Visst finns det alltid en risk då man sätter potatisen så här tidigt men det är beklagligt om det nu skulle bli kallt en längre tid, säger potatisodlaren Anders Ekholm i Björkboda på Kimitoön.

Enligt Ekholm har det de senaste veckornas värme och sol varit mycket bra med tanke på potatisodlarna men han är medveten om riskerna då man sätter potatisen så här tidigt.

- Det är något man måste räkna med då vi oftast sätter potatisen i jorden kring slutet av mars eller början på april, säger Ekholm. Potatisen mognar på 60 dagar men det tar litet längre om vädret är ogynnsamt så vi får nu se hur det går.

Läs också