Hoppa till huvudinnehåll

Åbos gator får en ansiktslyftning

gatuputsning,
gatuputsning, Bild: Yle / Petri Vilén gatuputsning

Den här veckan intensivstädas gatorna i centrum av Åbo. Gatorna spolas och putsas i två skiften, klockan 5-21.

jari roth
Jari Roth. jari roth Bild: Yle / Petri Vilén jari roth

Ju mildare natten har varit, desto tidigare börjar arbetet. Hittills har man klarat sig med bara några graders nattfrost, så arbetet har kommit snabbt igång.

Gatusopnings- och vattenspolningsbilarna putsar aldrig torra gator, utan gatorna spolas alltid först. En lyssnare undrar om staden med flit använder så lite vatten som möjligt, för att inte behöva fylla tanken så ofta, men det dementerar städbilsföraren Jari Roth.

- Vi använder nog så mycket vatten det bara kommer ur kranarna. Min bil rymmer 6-8 kubikmeter vatten, och jag får fylla den på nytt med 30 minuters intervaller.

Vårstädningen en vecka tidigare än normalt

Tyvärr är det många bilister som inte har uppmärksammat parkeringsförbuden längs gatorna som ska vårstädas, så många bilar måste först flyttas undan. Sedan ska gatusopningsbilarna med vatten och med borstar komma snabbt, innan nya bilar parkerar i vägen för maskinerna.

Riitta-Leena Lehto
Riitta-Leena Lehto. Riitta-Leena Lehto Bild: Yle / Petri Vilén riitta-leena lehto

Många missnöjda åbobor har lämnat respons till staden på grund av dammet i centrum, men nästan lika många bilister klagar på att sopningsmaskinerna är i vägen och att man inte kan använda parkeringsplatser.

- Men visst får vi tack också, någon gång, säger arbetsledare Riitta-Leena Lehto. Vi försöker göra jobbet så snabbt som möjligt i ett område åt gången.

I år görs vårstädningen av gatorna ungefär en vecka tidigare än normalt, så arbetet borde i Åbo vara klart i god till före Valborg, bara det inte blir kalla nätter som försvårar jobbet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland