Hoppa till huvudinnehåll

De långa arbetsresorna blir dyra för staten

Trafikstockning
Årligen sker nästan 20 000 olyckor under arbetsresor. Arbetshälsoinstitutet föreslår flexibilitet och distansarbete för att undvika rusningstider och dåligt väglag. Trafikstockning Bild: Mika Kanerva Tammerfors,stockning

Staten mister årligen 1,5 miljarder euro i skatteintäkter i och med skatteavdragen för arbetsresor. Arbetsresan är även den farligaste stunden under dygnet, visar en undersökning från Arbetshälsoinstitutet.

Avdraget för arbetsresan är det klart vanligaste skatteavdraget. År 2013 fick över 800 000 finländare skattelättnader för sin arbetsresa. Årligen kan man få upp till 7000 euro i skatteavdrag för arbetsresor.

Skatteavdragen för arbetsresorna kostar staten årligen 1,5 miljarder i skatteintäkter och summan har ökat de senaste åren.

Arbetsresorna har blivit i snitt fem kilometer längre sedan 1990-talet, bland annat för att arbetsplatserna har koncentrerats till städerna.

En utredning från Arbetshälsoinstitutet visar samtidigt att arbetsresan är den farligaste stunden på dygnet. Årligen sker nästan 20 000 olyckor under arbetsresor. Arbetshälsoinstitutet hoppas på mer flexibilitet.

– Ett alternativ är flexibilitet när det kommer till arbetstider, så att man kan undvika att röra sig under rusningstider. Ett annat alternativ skulle vara möjligheten till distansarbete vid behov. Om det är dåligt väglag så stannar man och distansarbetar istället, föreslår forskarprofessor vid Arbetshälsoinstitutet Mikko Härmä.

Läs också