Hoppa till huvudinnehåll

Fira Nordens Dag med en sång eller nio

Mari Boine
Mari Boine Mari Boine Bild: EPA / BARTLOMIEJ ZBOROWSKI mari boine

"Jag vill leva jag vill dö i Norden". Om Norden hade en gemensam nationalaktig sång kunde den frasen från Sveriges nationalsång gott ingå där. Men i väntan på ett dylikt stycke musik kommer här några mer eller mindre seriösa förslag på en låt för hela Norden. Var och en kommer med ett bidrag och sedan får den som vill rösta. För enkelhetens skull tar vi redan befintliga låtar.

Finland

Nordens Dag firas varje år den 23:e mars eftersom det var den dagen år 1962 som Helsingforsavtalet undertecknades. Det vill säga det som blev grundlagen för det nordiska samarbetet. Och eftersom avtalet undertecknades i Helsingfors får Finland inleda med sitt bidrag till en tänkbar gemensam nordisk nationalsång. Eller någonting åt det hållet. Det här är inte så allvarligt. M.A. Numminen är en artist som behärskar bägge inhemska språk och som dessutom är känd och uppskattad utanför Finlands gränser. Här med den lilla trudelutten Dägä-Dägä som på sitt subtila lilla vis hyllar musiken och där i alla i hela Norden kan hänga med i refrängen oberoende av modersmål.


M.A. Numminen / Dägä-Dägä

Sverige

Sverige förlitar sig på sin rika vis-, pop- och rocktradition och lyfter fram en låt som har influenser från alla dessa stilar och som dessutom visar att samhällsomsorgen fungerar när även en utslagen missbrukare emellanåt kan ha flyt och skriva en låt som överlevt honom själv, nämligen Just idag är jag stark med Kenta Gustafsson. Dessutom finns här en hälsosam idrottslig koppling eftersom fotbollslaget Hammarby tagit denna låt till sig. Eller i alla fall deras supporters. Men om detta skall bli en sång för hela Norden får väl Bajen-fansen ta någon annan för dem mer passlig Kenta-låt, t.ex. Bajen, Bajen Forever eller Hammarbyland.


Kenta / Just idag är jag stark

Norge

Norge har ju en lång och stark tradition av folkmusik. Men de är heller inte rädda för det moderna och att förnya sig. Därför kommer det norska bidraget till en tänkbar gemensam nordisk nationalsång från populärmusikens område. Men det blir varken A-ha, Röyksopp, Jan Teigen eller något kyrkbrännarband. Nej, här kommer en herreman vid namn John Erik Kaada och som vill få oss på gott humör. Och samtidigt påminna oss om att livet må ha sina motgångar, men att det ändå mestadels är rätt skoj. För det är ju så vi gärna vill se livet här i Norden.


Kaada / That's Life O-oh

Danmark

Även Danmark satsar på livet och det med deras kanske mest legendariska rockband genom tiderna, nämligen Gasolin' med Kim Larsen i spetsen. En av bandets mest populära låtar är Hvad gør vi nu lille du. I engelsk tappning heter den This Is My Life. Vilket man i litet större sammanhang nog kan ändra till This Is Our Life.


Kim Larsen / This Is My Life

Island

Sigur Rós, Björk och Of Monsters and Men. Någon kanske ännu kommer på The Sugarcubes, múm och Emiliana Torrini. Musiklivet på Island är nästan lika rikt som deras fågelliv, men det är långtifrån alla band och artister som lyckas ta sig över det kalla havet och ut i övriga världen. Det är litet synd för det skapas massvis med bra och intressant musik på Island. Till och med mer än man kunde vänta sig med tanke på att det bor endast ca 325.000 personer där. Ett av de mest intressanta elektroniska banden är Apparat Organ Quartet. Deras och Islands bidrag till en gemensam nordisk nationalsång är kanske smart nog instrumental och handlar dessutom på något sätt om romantik.


Apparat Organ Quartet / Romantika

Färöarna

Ute i den nordiska yttre skärgården – dit väl Färöarna får räknas – är det främst två musikstilar som är populära. Dels traditionell folkmusik och dels tung rockmusik. Färiska bandet Týr blandar detta i deras bidrag. Ormurin langi är en gammal traditionell färisk folkmelodi, men som Týr gett nytt liv.


Týr / Ormurin langi

Grönland

Tänker man på grönländsk musik kommer nog rap och hip hop rätt långt ner på listan. Vilket Nuuk Posse bevisar att är helt fel. Bara för att man lever bland is långt borta från närmaste trendiga hip hop-hak innebär det inte att man är helt bakom snöhögen.


Nuuk Posse / Qitik

Sameland

En av de många saker som förenar de nordiska folken är kärleken till naturen. Och var är väl den mera påtaglig än i sköna Sameland. Därför måste även de få vara med här. Denna gång representerade av den alltid lika fantastiska Mari Boine.


Mari Boine Persen / Vuoi Vuoi Mu, Idjagiedas

Åland

Eftersom Finland fick inleda denna lilla musikaliska lilla runda Norden runt är det väl inte mer än logiskt att Åland får avsluta densamma. Med tanke på att Åland även kallas för Fredens öar är det ju passligt att till sist klämma in den pacifistiska Go To War med Good Evening Manchester. För vad symboliserar väl den nordiska gemenskapen bättre än just fred.


Good Evening Manchester / Go To War

Läs också

Musik