Hoppa till huvudinnehåll

Hon leder företaget bakom den senaste finländska spelsuccén

Colossal Orders vd Mariina Hallikainen i Yles aamu-TV.
Colossal Orders vd Mariina Hallikainen tycker att Cities: Skylines erbjuder det som fansen väntat på. Colossal Orders vd Mariina Hallikainen i Yles aamu-TV. Bild: Yle cities: skylines

Först Angry Birds, sedan Clash of Clans och nu Cities: Skylines. Under sitt första dygn sålde det nya spelet 250 000 exemplar. Även om Rovios vinst dalat går det fortfarande bra för den finska spelindustrin.

Cities: Skylines, som påminner mycket om det framgångsrika stadsbyggarspelet Sim City, går ut på att spelaren kan bygga upp en stad med egen infrastruktur och egna lagar. Spelare kan också modifiera spelet och skapa egenskaper som inte ännu finns.

Spelet, utvecklat av Tammerforsföretaget Colossal Order, har fått utmärkta recensioner och toppat listor på mest nedladdade spel. Enligt recensionsnätsidan Wired.co.uk saknar spelet ändå originalitet, eftersom det påminner så mycket om Sim City.

– Om det är något som spelet saknar är det en egen identitet. Det är tydligt att det utvecklats för att fylla de krav spelarna hade för Sim City, skriver Duncan Geere på Wired.co.uk.

Skärmdump på Cities: Skylines, det nya spelet av Colossal Order.
Cities: Skylines är et stadsbyggarspel som påminner rätt mycket om Sim City. Skärmdump på Cities: Skylines, det nya spelet av Colossal Order. cities: skylines

Rovios resultat började dala var det prat om att spelbubblan håller på att spricka, men överlag ser det bra ut för den finländska spelindustrin just nu. Branschförbundet Neogames uppskattar att fjolårets omsättning inom spelindustrin kommer att överskrida en miljard euro.

Helsingfors drar till sig investerare

Enligt Yle Uutiset har den finländska spelbranschen ett bra rykte som också lockar utländska investerare och internationella spelspecialister.

– Helsingfors är det bästa stället för specialister på gratisspel att utveckla sitt kunnande och lära sig nya saker. Alla som är intresserade av att investera dras just nu till Helsingfors, säger Mitchell Smallman, produktchef på Next Games.

I motsats till de andra finländska succéspelen är Cities: Skylines inte ett mobilspel utan ett datorspel. Enligt Colossal Orders vd Mariina Hallikainen finns det inga planer att ändra på formatet.

– Vi är inte intresserade av att expandera till mobilspel. Vi håller oss till spel för operativsystem som Windows, Mac och Linux, säger Hallikainen till Yle.

Björn Karlsson har recenserat Cities: Skylines för Yle Fems nya spelprogram, Kontroller.

– Det bästa med det här spelet är att man får bygga en stad med väldigt mycket mikroförvaltning. Man kan själv modifiera spelet och hålla på i många roliga timmar, berättar Karlsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes