Hoppa till huvudinnehåll

MOT: Myndigheterna vill sparka Bensowstyrelsen

Daghemmet Lilla Lyan i Grankulla.
Renoveringen av daghemmen Lilla och Stora Lyan på Gräsavägen 1-5 i Grankulla inleddes förra sommaren. Daghemmet Lilla Lyan i Grankulla. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn renovering,lilla lyan

Patent- och registerstyrelsen PRS förbereder sig för att avsätta hela styrelsen i den Bensowska barnhemsstiftelsen med hjälp av tingsrätten.

PRS är inte nöjd med stiftelsens förklaring på den misslyckade renoveringen som kostat flera miljoner euro. Det här avslöjar Yles grävande program MOT.

- Det finns ganska många saker som relaterar till renoveringsprojektet där man inte agerat professionellt, säger Juha Viertola på Patent- och registerstyrelsen till MOT.

Enligt PRS har stiftelsen, som förvaltar en egendom på tiotals miljoner euro, ingen fungerande administration. PRS ska nu göra en specialgranskning av stiftelsen som kommer att fungera som grund för avsättningsansökan.

Avgår inte självmant

Efter att MOT i februari avslöjat att styrelsen mörkat allvarliga mögelproblem i stiftelsens barn- och daghem krävde PRS att styrelsen skulle avgå självmant. Det gick styrelsen inte med på, trots att Iselin Krogerus-Therman valde att lämna ordförandeposten och fortsätta som vanlig styrelsemedlem.

Istället tog vice ordföranden, juristen Mikael Damsten, över som ordförande. Damsten menade då att stiftelselagen inte ger PRS rätt att tvångsavsätta styrelsen.

Mera om saken i tv-programmet MOT som sänds i TV1 klockan 20 i kväll.

Läs också:
Bensowordförande: Jag avgår väldigt gärna
PRS: Bensowstyrelsen har inte vårt förtroende
Miljöskyddet vill nu se Bensows mögelrapport
Bensow mörkade mögelrapport
Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen