Hoppa till huvudinnehåll

Studerande gjorde egen valdebatt

Ett unikt projekt gick av stapeln vid Svenska social- och kommunalhögskolan på måndag. Då gjorde 14 studerande från de olika studieinriktningarna en egen valdebatt med livslevande riksdagsvalskandidater.

I debatten deltog kandidaterna Maria Vuorelma (De gröna), Silja Borgarsdottir Sandelin (SFP), Johan Ekman (SFP), Fatbardhe Hetemaj (Saml), Dan Koivulaakso (VF), Mia Haglund (VF), Johannes Kananen (C), Thomas Wallgren (SDP) och Joel Harkimo (Saml).

Debattkväll förbereds vid soc&kom
Debattkväll förbereds vid soc&kom Debattkväll förbereds vid soc&kom Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson studerande vid social- och kommunlhögskolan

De som var med och ordnade valdebatten deltar i en kurs som heter Debattledare inför riksdagsvalet 2015. Det är ett samarbete mellan Yle och de olika inriktningarna vid högskolan. Initiativet kom från Social- och kommunalhögskolan.

De flesta av deltagarna har ett par studieår bakom sig, men det finns också tredje och fjärde årets studerande bland dem.

" Man kan inte säga nej till ett sådant förslag"

Elever från Soc & kom på besök på Yle. Fr.v. Cecilia Böhme (assistent), Constantin Saramo, Robert Eklund, Robin Tiivola. Gunilla Celvin förklarar.
Redaktionschefen Gunilla Celvin tycker det är viktigt att Yle samarbetar med utomstående aktörer. Elever från Soc & kom på besök på Yle. Fr.v. Cecilia Böhme (assistent), Constantin Saramo, Robert Eklund, Robin Tiivola. Gunilla Celvin förklarar. Bild: Patrick Holmström sskh

Från Svenska Yles sida har redaktionschef Gunilla Celvin varit med och planerat upplägget och vad Yle kan bidra med i coachandet av de unga debattledarna.

– Som public service-bolag kan man inte säga nej till ett sådant förslag, säger Celvin.

Från högskolans sida ansvarar Martin Björklund, universitetslärare i kommunalrätt och allmän juridik, för projektet.

- Deltagarna måste skapa sig en helt ny identitet och hitta sin röst som samhällsdebattör. Och så måste de kommunicera med varandra över studielinjerna, säger Björklund.

Björklund organiserade valdebatten
Martin Björklund vid soc&kom ledde projektet från skolans sida Björklund organiserade valdebatten Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson universitetslärare

Björklund berättar att det började med en EU-valsdebatt för något år sedan, och sedan önskade studerandena möjlighet till fler liknande projekt.

- Yle har ju tillfört sådana element som vi inte har här, och jag hoppas att deltagarna efteråt upplever att det var värt allt besvär trots att det varit jäktigt, säger Björklund.

Robert Eklund, statsvetarstuderande på fjärde året, är en av deltagarna och han satt också med i planeringsgruppen.

Eklund var med i planeringsgruppen
Robert Eklund var med i planeringsgruppen Eklund var med i planeringsgruppen Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson robert eklund

Han har uppskattat samarbetet i projektet, att det var en dialog och inte monolog såsom mycket av de övriga studierna.

- Alla har tvingats säga någonting och man lär sig uppträda. Jag hoppas att det kommer fler liknande projekt, säger Eklund som valt Nato till sitt specialtema som han ställer frågor om till kandidaterna.

Om Yles roll i projektet säger han såhär:

- Här fick vi se hur proffs ordnar saker.

Gröndahl regisserar studerande inför valdebatten
Regissör Kenneth Gröndahl ger instruktioner Gröndahl regisserar studerande inför valdebatten Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson kenneth gröndahl

Regissören har fullt upp under eftermiddagens övning. De medverkande övar igenom sin andel i tur och ordning.

- Varför tittar du ner? Titta upp! Nu tittar du ner igen, säger Gröndahl och visar med gester hur deltagarna ska stå framför kameran.

- Nu blev det bra! Just sådar - eller kanske lite framåt, hörs det vidare från regissören.

Catharina Walldén, som studerar socialpsykologi för andra året, säger att deltagarna i princip visste vad de ville fråga av kandidaterna, men att det var svårt att ställa frågan så att den genererade ett bra svar och att den inte blev för flummig.

En av deltagarna får råd om bruk av mikrofon
Walldén får råd av ljudtekniker En av deltagarna får råd om bruk av mikrofon Bild: Yle/Ann-Lis Fredriksson walldén

Walldén säger att ingen hade erfarenhet av video eller film från tidigare, och på den punkten kom Yles läror väl till pass.

- Naturligtvis röstar vi i valet, svarar Eklund och Walldén på frågan om valet intresserar dem personligen.

Eklund önskar ibland mer diskussion om politik också på fritiden.

- Men hur mycket det talas om politik och det förestående valet i kamratkretsen varierar nog jättemycket beroende på vem man rör sig med, säger Walldén.


Se hela valdebatten på Soc&kom.

Läs också