Hoppa till huvudinnehåll

X3M startade ett pirogkrig

En karelsk pirog med äggsmör, lax och sushibitar, photshoppad.
Skulle du äta den här? En karelsk pirog med äggsmör, lax och sushibitar, photshoppad. Bild: Yle / Montage japansk pirog

Karelska piroger är en av finländarnas absoluta favoritmaträtter, kom det fram i en ny undersökning. Men hur mycket kan man ändra på en karelsk pirog före någon blir förbannad?

Enligt Taloustutkimus Oy:s nya forskning om finländarnas favoritmaträtter står tre maträtter tydligt fram, nämligen karelsk stek, makaronilåda och karelska piroger. Föga överraskande satt det här igång ett matkrig på redaktionen (det krävs inte mycket), eller mera exakt ett pirogkrig. Vad kan man sätta på en karelsk pirog? Kan en karelsk pirog vara en sötsak? Kan man gå för långt med att modifiera den? Vi kunde inte bli sams om det här, så vi ringde upp kockarna Michael Björklund och Lotten Lindborg-Suhonen.

Pirogälskare

Både Lotten och Michael är stora pirogälskare och vi kunde höra deras munnar vattnas då vi ringde upp dem. Lotten gillar att ändra sina piroger ganska drastiskt.

- Jag gillar karelska piroger så mycket att jag har utvecklat dem lite. Jag har sett karelska pirogen som ett paket i vilket du kan packa allt möjligt gott, säger Lotten och forstätter:

- Jag har fyllt min karelska pirog med sushiris och kryddat den med allt möjligt annat, så som god fiskrom, japansk brunsås, majonnäs och gurka för att ge lite grönt åt hela rätten.

Michael håller fast till en mycket mera traditionell pirog.

- Jag äter den oftast med varmrökt lax och hovmästarsås, eller syrade tomater och getost. Det tycker jag passar bra med pirogen, berättar Michael.

Också kockarna osams

Men exakt hur mycket kan man ändra om en karelsk pirog? Kockarna verkade inte riktigt hitta en medelväg. Kan man till exempel ersätta riset med något annat?

- Man kan sätta dit absolut vad som helst. Jag tycker att istället för ris kan man fylla en karelsk pirog till exempel med en currystark blomkålsstuvning, det är ju helt fantastiskt, säger Lotten.

Hur skulle det gå om Michael och Lotten hamnade i ett pirogkrig med varandra? Hmm.

- En karelsk pirog måste ha ris, det är grunden om man ska kalla de en karelsk pirog. Den ska vara sådan som den var gjord från första början. Formen också, absolut. Det är kännetecknande, menar Michael.

Dessutom tycker Michael att en potatispirog inte är en karelsk pirog, medan Lotten tycker det absolut är en karelsk pirog. Det enda de egentligen är överens om är att det är bäst att hålla sig till den traditionella formen, annars blir folk nog förbannade.

En sötsak?

Vi är ju vana vid karelska pirogen som en salt rätt. Hur skulle det vara med en söt pirog istället, eller är det ett steg för långt? Det tycker i alla fall Michael, medan Lotten tycker att det är en jättebra idé. Vi skulle nog inte vilja vara i samma rum med dessa två när det vankas piroger.

- Absolut! Rågkorgen kan man ju definitivt fylla med något sött tycker jag. Man kan göra en söt risgrynsgröt och klicka på farmors hemlagade sylt. Jag tror jag måste gå hem och testa det, skrattar Lotten entusiastiskt.

Den söta karelska pirogen får ett tvärt nej av Michael. Han verkar bli omtumlad bara av tanken.

- Den måste alltid vara salt, absolut. Nej, då finns det nog andra godare saker man kan laga. Att laga det som en dessert är mycket främmande för mig, säger Michael.

Fler tips à la Michael:

- Jag brukar göra karelska piroger med olika toppningar, som lufttorkad skinka, vanlig skinka, gravad, kallrökt eller varmrökt lax. Olika såser, balsamico sirap eller en kräm på soltorkade tomater. Du har pirogen som en botten och lägger extra grejer på för att göra den mera köttig, vegetarisk eller mer fiskig.

Michael tipsar speciellt om att sätta ett pocherat ägg med hollandaisesås och dill på pirogen. Smaskens!

Fler tips à la Lotten:

Enligt Lotten passar gårdagens mat perfekt som fyllning till karelska piroger, till exempel gårdagens köttstuvning. Det är bara att slänga i ugnen så får man helt nya karelska piroger, menar hon.

- Så länge det inte är så fuktigt tycker jag att man kan fylla det i en karelsk pirog. Om man köper färdiga ris- eller potatis karelska piroger så tycker jag att man kan sätta precis vad som helst där på. Och gärna just använda bort mat så det inte blir och ligga onödiga rester i kylskåpet. Om man har olika ostbitar så kan man riva ihop dem och blanda ihop med tonfisk och crème fraîche och kasta in i ugnen.

För att få karelska pirogen krispig tipsar Lotten att man kan till exempel riva morot eller hacka eller fritera rödlök.

Vad lägger du på din karelska pirog? Kommentera under artikeln!

Nyligen publicerat - X3M