Hoppa till huvudinnehåll

Brand och nergrävt hus blev film i Karleby

Sami Hämäläinen, Ville Viisteensaari, Fransa Finnilä och Mia Lillhonga står på Vittsar skolas pulkabacke som döljer ett nergrävt hus.
Sami Hämäläinen, Ville Viisteensaari, Fransa Finnilä och Mia Lillhonga står på Vittsar skolas pulkabacke som döljer ett nergrävt hus. Sami Hämäläinen, Ville Viisteensaari, Fransa Finnilä och Mia Lillhonga står på Vittsar skolas pulkabacke som döljer ett nergrävt hus. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist sami hämäläinen

Ett litet rött hus täcktes med jord och blev skolans pulkabacke. Under kriget bodde karelare i skolan och dikterna de skrev på källartrappan finns ännu kvar. Det är några av de historier som elever i Karleby har samlat för att göra filmer om sin skola.

För hundra år sedan började taket på Vittsar skola brinna. Nu har eleven Ville Viisteensaari blåst nytt liv i historien genom att klippa ihop en brasa på en bild av skolan. Bilden ingår i den film som sexorna i Vittsar har gjort om skolans historia.

- Det var roligt, vi blev genast intresserade. Men sedan blev det ganska tråkigt i slutet, vi måste editera och det tog längre än vi trodde, säger Ville Viisteensaari och Sami Hämäläinen.

Pojkarna är rätt nöjda med slutresultatet som skickades in till tävlingen. Det är utbildnings- och museitjänsterna i Karleby som ordnar en videotävling för skolorna i Karleby. Tanken är att lyfta fram skolornas historia.

Svårt med gammal svenska

I videon från Vittsar får man också se en snutt från invigningstalet 1884. Ville spelade Johan Wenelius som höll talet.

- Jag förstod inget, det var ganska svår svenska, så jag bara läste, säger Ville.

Vad sexorna inte visste innan de började läsa på för att göra filmen var att deras pulkabacke egentligen är ett litet hus. Det lilla röda huset som bland annat fungerade som kök revs i något skede och täcktes med jord. I dag är det pulkabacke intill skolan.

Totalt la eleverna ner ungefär 19 timmar på videon. Den innehåller allt från intervjuer med tidigare lärare till mjölk och potatis som matsäcken kunde bestå av för 100 år sedan.

Skolans rektor Markus Enlund berättar att årets sexor består av fem elever som jobbar bra ihop. Själva menar eleverna att koncentrationen tog slut i något skede av filmskapandet.

- Vi började prata om allt möjligt, men det blev ju färdigt ändå, säger Mia Lillhonga och Viisteensaari.

Karelare i Såka skola

I Såka skola var det 15 fyror som gjorde filmen.

- Vi skrev jättemycket först. Vi läste böcker och frågade föräldrar, säger Venla Klockars.

I filmen uppmärksammas bland annat att det bodde karelare i skolan under kriget.

- Det var spännande. Det blev krig och så kom de till vår skola, berättar fyrorna.

Karelarna lämnade efter sig skrift i källartrappan.
- Den handlar om Karelen och att de längtar hem.

Fyrorna i Såka skola i Karleby.
Fyrorna i Såka skola Fyrorna i Såka skola i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist såka skola

Filmer på fritiden

Venla Klockars, Alexandra Autio, Krista Kuniala och Fanny Gåsström gör ibland också filmer på sin fritid. Men att läsa in de berättelser som las in i skolans film var en utmaning, tycker de.

- Det var svårt att spela in texten vi hade skrivit, säger Autio.
- Jag lät som en häst, skrattar Klockars.

Att hålla i kameran utan att skaka var också svårt, tyckte Kuniala. Tillsammans med Klockars och Gåsström har hon gjort flera filmer tidigare.

- Jag föll ner från en två meter hög sten. Och byxorna gick sönder. Så gjorde vi en musikvideo där vi sjöng. Men det hördes inget, det blåste för mycket, säger flickorna.

Hur tycker eleverna det hade varit att gå i skola 1884 då också Såka skola invigdes?
- Hemskt. De skulle ha slagit med linjal på fingrarna, säger Janne Hannula.

- Och så hade de ingen dokumentkamera. Bara planscher, säger Autio.

Vinnaren i filmtävlingen utses strax före påsk. Tre videoklipp kommer att få pris.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten