Hoppa till huvudinnehåll

Dyrare att äga sommarstuga i Pargas skärgård

Också sommarstugor intresserar inbrottstjuvarna.
Också sommarstugor intresserar inbrottstjuvarna. libbe sumelius

I dessa dagar svider det till i plånboken hos många stugägare. Meddelandet om fastighetsskatten har kommit och för en liten stuga på en holme i den väståboländska skärgården kan man i dag bli tvungen att betala mer än 400 euro per år.

Summan steg i år igen i och med att Pargas stad höjde fastighetsskatten.

Fritidsboende betalar

Arne Lundkvist är deltidsboende i Nagu och har följt skatteutvecklingen under många år.

- Årets räkning kom nyligen och jag märkte att summan hade stigit, igen. Visst känns det som att skatten på fritidsbostäder finns till för att öka kommunens inkomster, utan att vi fritidsboende kanske får så mycket tillbaka, funderar Lundkvist.

Lundkvist hänvisar till undersökningar som visar att fritidsboende ger väldigt mycket till kommunen då det kommer till handel och företagande.

Fastighetsskatt 2015

Pargas stad
Allmän fastighetsskatt 1,50
Skatt för stadigvarande bostad 0,47
Skatt för obebyggd, detaljplanerad tomt 3,0

Kimitoön
Allmän fastighetsskatt 1,10
Skatt för stadigvarande bostad 0,37
Ingen separat skatt fastställd för obebyggd tomt

Den allmänna fastighetsskatten gäller fritidsbostäder, fritidstomter, företagsbyggen och tomten för stadigvarande bostad.

Skatten räknas på beskattningsvärdet.


Rune Franzén som i fjol blev vald till årets fritidsboende i Pargas har en annan syn på saken. Om skatter ska höjas är det inte så tokigt att höja fastighetsskatten, anser Franzén.

- För mig personligen påverkar skattehöjningen inte det dagliga livet. Fritidsboende drar ju också nytta av den service som de övriga kommuninvånarna har byggt upp, säger Franzén.

Politikerna bestämmer

Storleken på fastighetsskatten är ett politiskt beslut även om beredningen görs av tjänstemän.

Den allmänna fastighetsskatten för 2015 landade i Pargas på 1,50 procent och höjdes med 0,15 procentenheter jämfört med 2014. I Kimitoön är den allmänna fastighetskatten bara 1,10 procent.

- Det skedde en förändring i lagstiftningen som gjorde det möjligt att höja fastighetsskatten. Staden behöver verkligen de här pengarna. Höjningen av fastighetsskatten gav Pargas stad nästan 1 miljon euro, säger Pargas stads ekonomidirektör (och blivande stadsdirektör) Patrik Nygrén.

Patrik Nygrén i stadshuset.
Patrik Nygrén. Patrik Nygrén i stadshuset. Bild: Pargas stad/Anne-Maarit Itänen patrik nygrén

Är det rimligt att en liten stuga på en holme ska kosta över 400 euro per år?

- Det tycker jag. I alla internationella jämförelser har Finland låg fastighetskatt, även jämfört med Sverige. Den här höjningen kommer knappast att ställa till några större problem för stugägarna, säger Nygrén.

Enligt Nygrén utgår man aldrig från skattehöjningar då stadens ekonomi byggs upp. Men inför 2015 tvingades staden bland annat på grund av statsandelsreformen hitta kompenserande finansiering. Nästa år kan det bli aktuellt att höja den kommunala inkomstskatten.

- Men fastighetsskatten kommer knappast att höjas på nytt 2016. Spelrummet uppåt är litet, säger Nygrén.

Artikeln har kompletterats med en faktaruta.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland