Hoppa till huvudinnehåll

Flygvapnet övar - USA-flyg i finländskt luftrum

Hornet
Hornet Bild: Flygvapnet jaktplan

På tisdag inleds Finlands, Sveriges och USA:s gemensamma flygvapenmanöver. Under en veckas tid ska stridsflyg från Finland och Sverige öva tillsammans med förbandet 510th Fighter Squadron från USA:s flygvapen.

Finland deltar med två till fyra Hornet-jaktplan.

Sverige övar med Jas-39 Gripen-plan och USA med jaktplan av typen F-16 Fighting Falcon. De amerikanska jaktplanen kommer över från Estland där det pågår en övning mellan Estland och USA.

Amerikansk F-16-jaktplan
F-16-jaktplan (arkivbild) Amerikansk F-16-jaktplan Bild: Iuta B. Ika / USA:s flygvapen usa-finland

Övningarna försiggår i huvudsak över havet, men på grund av väderförhållandena kan man också flyga över landområden, framför allt i södra och mellersta Finland.

All flygning sker under dagtid och planen är obeväpnade.

De amerikanska planen har sin bas i Ämari i Estland. De finländska planen flyger inte till Ämari, utan använder sina egna baser under övningen.

Enligt försvarsutskottets ordförande Jussi Niinistö (Sannf) är det inget onormalt med manövern.

- Det säkerhetspolitiska läget är onekligen känsligt också hos oss, men jag betraktar den här manövern som helt normal verksamhet, säger Niinistö.

Flygmanövern väckte mycket debatt i vintras och Finland valde då att inte flyga till Ämari för att undvika missförstånd. Niinistö säger att Finland var försiktigt med att flyga till Ämari för att inte stöka till de baltiska ländernas luftförsvar, som alliansfritt land.

Vice ordförande för riksdagens utrikespolitiska utskott Pertti Salolainen (Saml) säger ändå att det inte fanns något politiskt förhinder för flygövningar också i estniskt luftrum.

- Finska plan har övat i estniskt och baltiskt luftrum tillsammans med Nato-plan många gånger tidigare, säger Salolainen.

Övningarna fortsätter nästa vecka.

Läs också