Hoppa till huvudinnehåll

"I Lojo finns inget gammalt mera"

Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från framsidan.
Byggnaden Trä-Anttilas öde ligger i vågskålen. Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från framsidan. Bild: Yle/Malin Valtonen trä-anttila

Historiska värden är viktiga. Det tycker Lojosamfundet som jobbar för att den gamla skolan Trä-Anttila i stadens centrum ska rustas upp istället för att rivas.

Den gamla skolbyggnaden Trä-Anttila finns ett stenkast ifrån Lojo kyrka. Den gula byggnaden ser öde ut där den står med julens ljusstakar i fönstren. Huset har stått tomt i ungefär ett år.

Slut på gamla byggnader

Det finns väldigt få gamla byggnader kvar i Lojo centrum. Rivs den gamla skolan Trä-Anttila så finns det ännu färre.

- Här i Lojo finns inget gammalt mera, konstaterar Kurt Askolin. Han är gammal Lojobo och aktiv i hembygdsföreningen Lojosamfundet.

Lojosamfundet och den finska systerföreningen Lohjan Kotiseutututkimuksen Ystävät vill att byggnaden bevaras.

Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från innergården.
Lojo stad sålde Trä-Anttila till Luksia år 1995. Byggnaden Trä-Anttila i Lojo fotat från innergården. Bild: Yle/Malin Valtonen trä-anttila

"Ansvaret ligger på staden"

Husets öde är i vågskålen på grund av att ägaren, yrkesutbildaren Luksia, inte har råd att betala för de renoveringar som krävs för att huset ska tas i bruk.

Lojo stad å sin sida har flera andra fastigheter i dåligt skick så det är inte så realistiskt att tro att staden skulle köpa fastigheten och rusta upp den.

Arne Tasa är också aktiv i Lojosamfundet och han anser att det är staden som har det största ansvaret att renovera och bevara huset.

Kurt Askolin beskriver Trä-Anttila som ett minnesmärke för Lojoborna.

- Här har hundratals, kanske tusentals studenter studerat, säger Askolin som tycker det är förargligt om byggnaden ska förstöras.

Arne Tasa och Kurt Askolin från Lojosamfundet.
Arne Tasa och Kurt Askolin vill bevara Trä-Anttila. Arne Tasa och Kurt Askolin från Lojosamfundet. Bild: Yle/Malin Valtonen lojo samfundet

Skoltraditionen borde få leva vidare

Trä-Anttila byggdes 1917 och har fungerat som både finsk- och svenskspråkig skola.

Huset ser ut att vara i hyfsat skick när man tittar på det utifrån. Det är där inne som problemen finns, bland annat är den dåliga inomhusluften ett problem.

- Det skulle vara viktigt att skoltraditionen lever vidare, säger Kurt Askolin och tillägger att Luksia vill flytta tillbaka till byggnaden om inomhusluften åtgärdas.

Arne Tasa tycker Lojo stad kunde renovera huset så att det lämpar sig för annan verksamhet än utbildning. Det är ont om lokaler bland annat för hobbyverksamhet i stadens centrum.

Ska Trä-Anttila i Lojo rivas eller inte?

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland