Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2015: Centerns kulturpolitik

Centerns logo Få finland i form
Centern vill få Finland i form Centerns logo Få finland i form Bild: Centern i Finland få finland i form-logo

Inför riksdagsvalet 2015 tar vi pulsen på riksdagspartiernas kulturpolitik. Centern har traditionellt hyllat folkbildning och lokal kultur.

Centerpartiets representant i denna serie är Laura Kolbe.

Vilken kulturverksamhet vill Centerpartiet satsa på?

Historiskt tror jag att utbildningen har varit klassiskt ett partiprogram som Centern satsar väldigt hårt på. Att utbilda människor oberoende var de bor, vilket kön de representerar och vilken social bakgrund de har. Det spelar en viktig roll för Centern.

Vad ska staten inte finansiera då det gäller kultur?

Staten har nu varit en väsentlig del av Centerns kulturprogram historiskt. Så att det är svårt att tänka sig att det skulle vara någonting inom livet och kulturvärlden som man inte skulle satsa på. Kanske något kommersiell , alltså kulturen som strävar efter enbart kommersiella ändamål. Men annars just den här medborgaraktivismen har varit väldigt central, folkupplysning och utbildning har varit väldigt viktiga för Centern. Och också kultur på gräsrotsnivå är jätteviktigt för Centerpartiet.

Vilka kulturformer borde vara gratis eller billiga för medborgaren?

Vi har en lång tradition av kommunal kulturverksamhet och det sträcker sig från barnkulturella aktiviteter, barncentren, teater, musik, utställningar, egentligen hela det här kommunala utbudet av kultur, museerna också förstås, borde vara mer eller mindre, om inte gratis, så åtminstone subventionerade och det är de idag. Och jag hoppas att den traditionen fortsätter.

Du får gå på ett enda kulturevenemang i år. Vilket väljer du?

Nå jag väljer Sysmän suvisoitto utan tvekan. För att, enligt min uppfattning, de här våra härliga sommarfestivalerna är någonting där hela den här kulturella mångfalden och lokala aktivismen och byentusiasmen kommer fram på ett härligt sätt förenat med ett högklassigtkulturellt program. Och Sysmän suvisoitto har fin tradition av det här. Det hör ihop med stuglivet i insjöfinland.