Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsval engagerade i Ekenäs

Panelisterna i Axxells valutfrågning
Det gällde för panelisterna att leverera snabba svar. Panelisterna i Axxells valutfrågning henrik vuornos

Parallellt med riksdagsvalet ordnas Ungdomsvalet 2015. Det är fråga om ett skuggval som högstadieskolor, gymnasier och yrkesskolor kan delta i. Sammanlagt deltar 550 skolor i årets ungdomsval. En av dem är Axxell, som inför valet ordnade en utfrågning med inbjudna kandidater i riksdagsvalet.

Det var de studerande själva som höll i trådarna, och frågor hade alla fått komma med på förhand. Över 100 frågor hade lämnats in, och ett tjugotal betades av i rask takt under utfrågningen.

Kandidaterna hade 30, eller ibland bara 20 sekunder på sig att svara. Sedan ringde en klocka och talturen gick obönhörligt vidare.

Det var oklart om frågorna ställdes i något slags prioritetsordning, men efter den inledande frågan om studiestödet handlade de fyra följande frågorna om alkohol, tobak, snus och marijuana.

Men snabbt gick man över till andra ämnen. Allt från arbetslöshet, invandring och rasism till Natomedlemskap, Ryssland och preventivmedel avhandlades.

Hoppas väcka intresse

I panelen satt sex nyländska kandidater från de stora partierna, centerkandidaten hade fått förhinder och någon kristdemokrat fanns inte med.

Inför en fullsatt Snåresal i Ekenäs satt alltså: Daniel Nyman från Vänsterförbundet, Mikael Moberg från Socialdemokraterna, Marko Reinikainen från De gröna, Piritta Poikonen från Sannfinländarna, Henrik Vuornos från Samlingspartiet och Midiya Zahir Hatam från Svenska folkpartiet.

Studerande får själva rösta under valutfrågning.
Ska studiestödet höjas? Såhär tycker de unga. Studerande får själva rösta under valutfrågning. valdebatt,Ekenäs

Idén med ungdomsvalet är förstås att få unga engagerade i valet och politiska frågor mer allmänt. Bakom Ungdomsvalet står Finlands Ungdomssamarbete Allians, som är en nationell service- och intresseorganisation för ungdomsarbete.

Ungdomsvalet ska gå så realistiskt till som möjligt, med riktiga kandidater, valsedlar som ser äkta ut, röstningsbås och så vidare. Den största skillnaden är att de som är röstberättigade i det riktiga valet inte egentligen får rösta i ungdomsvalet. Ja, det är inte strängt förbjudet heller, men poängen är att ingen ska tro att det räcker med att rösta i Ungdomsvalet.

Nöjda och missnöjda

Amanda Nordin var en av utfrågarna, och hon var nöjd efteråt.

- Jag trodde det skulle bli mycket mera på finska och mycket mera gräl, men det gick fint hela vägen, säger hon.

Snåresalen i Ekenäs var så gott som fullsatt, och efter att utfrågningen avslutats tågade de studerande iväg för att rösta i ungdomsvalet. Många verkade nöjda med vad de hört.

- För mig är miljöfrågor väldigt viktiga, och de kom bra fram här, tyckte Julia Nylund.

Julia Nylund, studerande vid Axxell.
Julia Nylund Julia Nylund, studerande vid Axxell. julia nylund,Ekenäs

Kim Lindholm däremot var besviken, inte bara på politikerna i panelen, utan på allt beslutsfattande.

- Jag har tappat tron på politiker. Det är bara prat och spekulationer, och jag tänker inte rösta i valet.

Under utfrågningen fick också publiken delta. Med röda och gröna lappar ordnades snabbomröstningar i olika frågor. På frågan ”borde studiestödet höjas” svarade 100 % ja, men frågor om narkotika, kärnkraft och Nato-medlemskap gav klart brokigare utfall.

Resultatet i ungdomsvalet offentliggörs den 15 april, det vill säga några dagar före det egentliga riksdagsvalet.