Hoppa till huvudinnehåll

Fler "John" och "Juha" än kvinnor som leder bolag

Silhuetter av tjänstemän- och kvinnor
Silhuetter av tjänstemän- och kvinnor Bild: sxc.hu tjänstemän (offentligt anställda),chefer,företag,styrelse,ledarskap (verksamhetsledning),könsfördelning,verkställande direktör

Juha, John och Johan är vanligare namn på en vd än alla kvinnonamn sammanlagt.

I början av mars publicerade New York Times statistik om att det finns fler John och David som leder stora bolag i USA än vad det finns kvinnliga vd:ar.

Statistik
Statistik Bild: Kvinnosaksförbundet Unionen rf chefer

Sammanlagt står kvinnorna för 4,1 procent av vd-posterna.

I Finland är listan mansnamn betydligt längre än i USA. Det finns flera vd:ar som heter bland annat Juha, Heikki, Matti och Pekka än vad det finns kvinnor. Det framgår ur Kvinnosaksförbundet Unionen rf:s granskning av de finländska börsbolagen.

I Finland finns det dessutom fler män på vd-poster med samma för- och efternamn än vad det finns kvinnor, åtminstone tills Marimekkos nya vd Tiina Alahuhta-Kasko tillträder den 4 april. Då kommer två av Finlands 118 börsbolag att ha en kvinna som vd.

I Sverige finns fler män som heter Johan än kvinnor på vd-posterna i svenska börsbolag, skrev Svenska Dagbladet i februari 2013.

Läs också: Män gynnas av vd-rekrytering

  • Quiz: Känner du igen Finlands invasiva arter?

    Testa dina kunskaper i vårt bildquiz!

    Invasiva främmande arter är växter och djur som människan har fört in till områden där arten inte naturligt är utbredd, och som utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Känner du igen de här invasiva arterna som förekommer i Finland?

  • Fjärde raka för Cocks – vann baltiska ligan efter finalrysare

    Cocks besegrade ukrainska Zaporozhyes i finalen.

    Cocks är fortfarande herren på täppan i den baltiska handbollsligan. Riihimäkiklubben vann den internationella ligan för fjärde året i svit genom att besegra ukrainska ZTR Zaporozhyes med 23–22 i finalen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes