Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors fick ny utbildningsdirektör

Liisa Pohjolainen
Liisa Pohjolainen Liisa Pohjolainen Bild: Yle / Hanna Rundell utbildningsdirektör

Filosofie magister Liisa Pohjolainen har valts till ny utbildningsdirektör i Helsingfors. Hon förväntas digitalisera undervisningen och modernisera pedagogiken.

Stadsfullmäktige har ikväll valt Liisa Pohjolainen till ny utbildningsdirektör på stadsstyrelsens förslag. Valet motiverades med att Pohjolainen är en uppskattad chef som klarar av att leda folk i förändring och har bred erfarenhet av skolvärlden.

Jag är positiv till svenskan. Ju tidigare man börjar studera ett nytt språk desto bättre.

Liisa Pohjolainen har de senaste fem åren jobbat som linjedirektör för ungdoms- och vuxenutbildning vid utbildningsverket, och före det som rektor i många skolor.

Staden sökte uttryckligen efter en direktör som kan leda förändring och utveckla framtidens skola. Läroplanen ska förnyas i alla stadier, undervisningen ska digitaliseras, skolnätet ska förnyas och elevvården tampas med utmaningar.

- Vi har valt en person som kan genomföra förändringar. Vi som intervjuade de sökande är eniga om att Pohjalainen är den bästa kandidaten för jobbet, säger utbildningsnämndens ordförande Minerva Krohn.

Friheter till skolorna

Bland de största utmaningarna för skolorna nämner Pohjolainen digitaliseringen.

- Undervisningen ska digitaliseras och vi har ett stort jobb men att förnya pedagogiken framför oss. Min vision är också att stöda skolorna till individuella friheter så att de kan förverkliga sina innovativa idéer, säger Pohjolainen.

Vi måste ha nolltolerans mot mobbning, och skolorna måste bli bättre på att ingripa och informera om vad skolan gör för att förändra situationen.

Vad är din inställning till undervisning i svenska språket?

- Jag är positiv till svenskan. Ju tidigare man börjar studera ett nytt språk desto bättre.

Många skolor tampas med mobbning. Nyligen hörde vi om ett fall i Ressun peruskoulu där en mobbad elev stannar hemma från skolan på grund av mobbning. Vad kan ni göra här?

- Vi måste ha nolltolerans mot mobbning, och skolorna måste bli bättre på att ingripa och informera om vad skolan gör för att förändra situationen. Men mycket mobbning pågår utan att lärarna märker det. Då måste vi uppmuntra eleverna att våga berätta.

Det fanns 51 behöriga sökande till tjänsten av vilka nio personer kallades till intervju och fem testades i psykologiska test. Liisa Pohjolainen efterträder Rauno Jarnila som går i pension den 1 april.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen