Hoppa till huvudinnehåll

Köpcenter och byar är kammarorkesterns nya scen

Mellersta Österbottens kammarorkester 2014
Arkivbild. Mellersta Österbottens kammarorkester. Mellersta Österbottens kammarorkester 2014 Bild: Pressbild. kammarorkester

Den klassiska musiken ska ut till de platser där folket finns. Så resonerar Mellersta Österbottens Kammarorkester (MÖK) som den här veckan ger två byakonserter i Karleby.

Konserterna hålls i Öja på torsdag och i Såka på fredag. Inträdet är fritt. Enligt informatör Sara Nikula-Nyman har orkestern som mål att nå folk utanför de vanliga konsertsalarna.

- Vi försöker nå ut till alla åldrar och till platser där publiken finns. Ibland är tröskeln ganska hög att ta sig til en vanlig konsert, säger Nikula-Nyman.

Spelar i skolor och köpcenter

MÖK har som tradition att varje år också åka ut och spela för elever i någon grundskola i Karleby.

- Och kring jul spelar kammarorkestern i köpcenter, på stan, på sjukhus och åldringshem, berättar Nikula-Nyman.

Ifjol hölls byakonserter i Ullava och Kelviå.

Öja byacenter Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist byacenter

Temat för årets byakonserter är Sibelius. På torsdag kl 19 (26.3) gästar orkestern Öja byacenter och på fredagen blir det konsert i Såka byagård.

Förutom verk som Romans, Impromptu och Finlandia-hymnen av Sibelius bjuder MÖK också på musik av bland annat Tjajkovskij och Nielsen.

Konserterna är gratis. Under pausen ordnas en avgiftsbelagd kaffeservering. Konserterna ordnas i samarbete med kulturbyrån i Karleby.

Läs också