Hoppa till huvudinnehåll

Lapplandskriget och den brända jorden

Finlands sista strider under andra världskriget utkämpades i Lappland från september 1944 till april 1945.

De tyska trupper som var stationerade i området måste drivas ut. Samtidigt tvingades Lapplands befolkning fly sina hemtrakter.

Över 1000 finländare stupade i kriget och Lapplandskriget var förödande för infrastrukturen i norra Finland eftersom tyskarna bombade och brände ner allt i sin väg.

Tyskarnas huvuduppgift i norra Finland var från krigsutbrottet 1941 att i första hand erövra Murmansk samt att skära av järnvägen söderut.

Sommaren 1943 började den tyska ledningen förbereda planer inför möjligheten att Finland skulle ingå fred med Sovjetunionen. Planerna var att dra tillbaka trupperna norrut för att skydda de finländska nickelgruvorna i närheten av Petsamo.

Under vintern 1943–1944 använde tyskarna krigsfångar, många från södra Europa, som avled i kylan då de arbetade med att förbättra vägarna mellan norra Norge och norra Finland.

karta över lappland, 1945
Strider i norra Finland karta över lappland, 1945 Bild: Yle videostill karta över lappland

Vapenstillestånd och reträtt

Då Finland undertecknade vapenstillestånd med Sovjetunionen den 4 september 1944 hade Tyskland ca 200 000 man i norra Finland, i Petsamo-området och på den s.k. Salla-fronten.

Sovjetunionen krävde att alla tyska trupper skulle köras ut ur Finland.

Generallöjtnant Hjalmar Siilasvuo ledde de finländska soldaterna. I hans förband deltog så många unga soldater att kriget ibland kallas för "barnens korståg".

Under generalöverste Lothar Rendulics ledning förstörde de tyska trupperna allt i sin väg när de drog sig tillbaka mot Norge. Man sprängde broar, byggnader och lade ut minor.

Mer än en tredjedel av bosättningarna i Lappland bombades ner till ruiner och Rovaniemi brändes till grunden. För de finländska soldaterna rådde ständig minfara.

De sista tyskarna lämnade Lappland i april år 1945. Då hade omkring 1 000 finländare och omkring 2 000 tyskar stupat.

Ingenjör Öhrling berättar om bombanfallen mot Rovaniemi och hur det känns att sitta i bombskyddet. De svåraste skadorna uppstod då en brandbomb med fosfor träffade ett sjukhus. Den 16 oktober 1944 återerövrade finländarna Rovaniemi.

Nils Meinander redogör för hjälpverksamheten för personer som måste evakueras i Lapplands län. Sammanlagt evakuerades 103 885 personer och 51 000 husdjur från Norra Finland, av dem 56 417 personer och 18 000 husdjur till Sverige och resten till norra och mellersta Österbotten.

Från Petsamo flydde man hals över huvud med båtar 1944. Vi hör en evakuerad, Kristina Liden, som kom till Lovisa.

Hösten 1945 när invånarna återvände till sina forna hem, fanns inte mycket kvar.

Rovaniemi är en stad i spillror. Redaktör Gunnar Helén talar med landshövding Uuno Hannula och Rovaniemis stadsdirektör Viljo Heino om invånarna som inte ens har baracker att sova i.

Återuppbyggandet av Rovaniemi var svårt. Allt var minerat och man hade inte material. Rovaniemi hade länge varit en viktig farled och hade viktig samekultur. Allt detta försvann.

Jarl Sundqvist berättar 1965 om hur man försöker bygga upp Rovaniemi igen.

Finland i krig

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Morjens skämtar med finlandssvensk tv

  Morjens älskade att skämta med finlandssvensk tv

  I humorprogrammet Morjens älskade man att skämta med finlandssvensk tv och Rundradion överlag. Här får vi se parodier på aktualitetsprogram, valdebatter och ungdomsprogram.

 • Skämt å sido ville vara en finlandssvensk Monty Python

  Skämt å sido var hemlagad snällhumor från Vasa.

  Skämt å sido var hemlagad snällhumor från Vasa 1993. Skådisarna inspirerades av engelska komediserier typ Monty Python och inspelningarna var ännu roligare än själva sketcherna.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Lapporörelsen ville kuva vänstern med våld och terror

  Mussolinis Italien var den stora förebilden.

  Lapporörelsen grundades 1929 av Vihtori Kosola. Under de tre år rörelsen var aktiv samlade den tusentals anhängare. Personer som ansågs vara vänster utsattes för fascistisk förföljelse och våld. Människor misshandlades och mördades, och demokratin sattes i gungning då partier förbjöds. Också borgerliga politiker råkade ut för Lapporörelsens terror. Till och med republikens tidigare president KJ Ståhlberg.

 • När Finland var fem före att bli fascistiskt - ny podd om Lapporörelsens skjutsning av president Ståhlberg

  Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

  Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors.. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

 • Varning för svart halka!

  I den här varningsfilmen informeras bilisterna

  Den svarta, genomskinliga is som bildas vid snabb nedisning av vägar är djävulskt farlig för bilister. I den här varningsfilmen informeras bilisterna med skrämselpropaganda.

 • Novemberväder med Juha Föhr

  Juha Föhr och vädret kring farsdag 1991

  Juha Föhr berättar om det regniga och blåsiga vädret kring farsdag 1991.

 • Monica Welling om novembervädret

  I november 1972 utlovades snö.

  Klart och fint väder, lite snöbyar och inte särdeles kallt, lovar Monica Welling i väderprognosen från 1972.

 • Benny Törnroos: I november

  Benny fick inte representera Finland med sin ballad 1988.

  Benny Törnroos sjöng balladen "I november" på uttagningstävlingen 1988 för Eurovisionsschlagerfestivalen.

 • Med blicken på flyttfåglarna

  Fåglarna flyger tusentals kilometer och vilar ibland.

  Över 200 miljoner fåglar flyttar från Finland varje höst, och återvänder på våren. Fåglarna flyger tusentals kilometer och vilar bara på vissa utvalda ställen.

 • Höstvisa med Bo Andersson

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

  Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

  "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Den lögnaktiga selfien är också sanning

  En selfie är kommunkation. Man visar hur man vill se ut.

  En selfie visar man hur man vill se ut. Den utelämnar annat, men kan ändå innehålla sanning. Med en selfie kan du kommunicera med dina vänner. Eller bli en kändis.

 • Dina kläder berättar vem du är

  Teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

  Hur man klär sig är inte bara beroende av vad som är modernt och vad kompisarna säger. Klädseln kan också vara fråga om värderingar, man vill visa fram den subkultur man tillhör. I Bang 1981 intervjuas teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

Nyligen publicerat - Arkivet