Hoppa till huvudinnehåll

Rebellerna i Jemen intar viktig bas

Houthi-rebeller i huvudstaden Sanaa den 24 mars 2015.
Houthi-rebeller i huvudstaden Sanaa den 24 mars 2015 Houthi-rebeller i huvudstaden Sanaa den 24 mars 2015. Bild: EPA/YAHYA ARHAB houthi

Kaoset i Jemen tilltar. Shiitiska houthi-rebeller intog på onsdagen den viktiga flygbasen al-Anad norr om hamnstaden Aden - bara några dagar efter att USA och Storbritannien evakuerade all sin militärpersonal från basen.

Jemen har låtit USA utföra underrättelsearbete mot terrornätverket al-Qaida där de senaste åren, och basen har varit en viktig punkt för USA:s drönarkampanj mot terrorgruppen.

Presidentens palats i hamnstaden Aden besköts också på onsdagen av stridsflyg, men eldgivningen träffade en närliggande byggnad i stället, uppger säkerhetskällor.

Det är oklart var presidenten Abd Rabu Mansur Hadi själv är. Under onsdagen har en del källor uppgett att presidenten har flytt från Aden, medan den högsta säkerhetschefen uppgav att Hadi nog infinner sig i staden men har flyttats till ett säkert ställe.

Houthi-rebellerna uppger också till nyhetsbyrån AFP att de har tillfångatagit Jemens försvarsminister, men det har inte bekräftats av regeringskällor.

Samtidigt har all flygtrafik stoppats till och från flygplatsen i Aden på grund av det dåliga säkerhetsläget.

Mitt under onsdagen uppmanades också alla statligt anställda i Aden att ta sig hem, och ögonvittnen uppger att en del invånare hade beväpnat sig i rädsla för att rebellerna ska attackera staden.

- Kriget är överhängande och det finns ingen flyktväg, sade 21-årige Mohammed Ahmed i ett område i Aden där hundratals unga män har uppmanats att registrera sig inför strider mot houthi-rebeller.

På väg mot ett inbördeskrig

Jemen är djupt splittrat mellan norr som kontrolleras av shiitiska, Iranstödda houthi-rebeller, och söder som kontrolleras av presidenten och hans allierade.

Houthi-rebellerna samarbetar med arméenheter som stöder den förre presidenten Ali Abdullah Saleh, medan presidenten Hadi stöds av sina egna arméenheter och lokala stammar. Trots att striderna utkämpas av houthi-rebeller anser många bedömare att det egentligen är ex-presidenten Saleh som ligger bakom konflikten.

Rebellerna försäkrar att de inte har för avsikt att inta Aden, landets ekonomiska hjärta, utan att de kämpar mot terrorister.

Jemens president Hadi har vädjat om militär hjälp av Arabförbundet. Förbundet ska diskutera möjliga militära insatser på torsdagen. Tidigare vädjade presidenten om hjälp av FN.

Saudiarabien som stöder Hadi har redan varnat rebellerna för att grannländerna kommer att vidta "nödvändiga åtgärder" om man inte når en fredlig lösning av konflikten i Jemen. Saudiarabien har koncentrerat styrkor och tung militär utrustning vid gränsen mellan länderna. Den militära uppladdningen kan vara både defensiv och offensiv - även om den verkar defensiv i det här skedet, enligt USA.

Läs också