Hoppa till huvudinnehåll

Yle svarar: Politisk satir testar ofta gränser

Insändare
Insändare Bild: Yle Yle,insändare,yle svarar

Jan-Peter Paul ställer i HBL (15.3) frågor om Yles värderingar och programmet YleLeaks.

Politisk satir är en programgenre som innebär skarpt ifrågasättande och fräckt förlöjligande. Genren rör sig ofta nära den goda smakens gränser. Den politiska satiren är en del av den västerländska kulturens tradition av yttrandefrihet och är en av underhållningsgenrerna i tv.

Den politiska satiren fungerar inte om den är för proper. Det här är också publiken medveten om och YleLeaks, som är ett underhållningsprogram, ses på helt helt andra premisser än till exempel OBS debatt. Tittarna känner igen satirens stilgrepp, vars uppgift uttryckligen är att testa gränser. Och det är därför program som YleLeaks faktiskt får uppröra. Varje tittare avgör själv hur lyckad satiren är och testandet av gränser fungerar inte alltid enligt hela publiken.

Humor är en känslig genre och satirisk humor är ännu känsligare. Satiren som genre kan öppna för många olika tolkningsmöjligheter. Inom den politiska satiren är det speciellt svårt att lyfta fram frågor som relaterar till religion och värderingar.

Till Yles värderingar hör respekt för människan och det håller Yle fast vid. För den politiska satiren som genre innebär det här att satirens pilar faller jämlikt.

Satu Keto, chef och Arttu Nurmi, beställare, Yles finskspråkiga kultur- och underhållningsredaktion

Läs också

Bolaget