Hoppa till huvudinnehåll

Ankdammens hemligheter

Vilka hemligheter ruvar hon på
Hon samlar Svenskfinlands hemligheter. Camilla Fagerholm tycker att det är skönt att märka att alla döljer något bakom den slipade ytan. Vilka hemligheter ruvar hon på Bild: Yle / Johanna Lindh camilla fagerholm

Varför är det så kittlande att läsa om andra människors hemligheter? Och hurdana hemligheter finns det i ankdammen? Radio X3M:s projekt Finlandssvenska Hemlisar samlar ihop det vi aldrig skulle våga säga högt.

Jag och min pojkvän har ett gemensamt barn. Alla säger att vår lilla pojke liknar "sin pappa". Saken är att jag blev gravid innan jag blev ihop med min nuvarande pojkvän och mitt ex är hans bror…

Idén till Finlandssvenska Hemlisar på Radio X3M är egentligen lånad av Danmarks Radio, som gjorde ett liknande projekt år 2012. Tanken är att man anonymt får skicka in en hemlighet som sedan publiceras på sajten.

- Danmarks Radios projekt var både lyckat och populärt och vi tänkte att det skulle passa speciellt bra också i den finlandssvenska ankdammen, berättar Camilla Fagerholm som koordinerar satsningen på Radio X3M.

X3M:s hemlighetsprojekt kom igång i medlet av januari och ska hålla på hela våren. I det här skedet har det kommit in kring 400 hemligheter, varav dryga 200 har publicerats på X3M:s webb.

Hemlis
Hemlis Bild: Yle / Camilla Fagerholm #fisvehemlis

Mest om sex

En fjärdedel av alla hemligheter som folk har skickat in handlar – kanske föga överraskande – om kärlek och sex. Otrohet är också ett populärt ämne.

- Vi har fått in en massa olika hemligheter, det har varit spännande att gå igenom allt. Alla hemligheter behandlas anonymt. Ifall det är något kriminellt måste vi förstås reagera, men som tur har det inte funnits så mycket sådant.

Fagerholm berättar att ett vanligt erkännande är att man slappar på jobbet för att ha mer tid för att surfa på nätet. En enskild hemlighet hon fastnat för är en föreningsekonom som medger att hen fifflat med bokföringen och ”lånat” pengar ur föreningens kassa.

- I lilla Svenskfinland börjar man automatiskt fundera på vem det är och vilken förening det handlar om.

Den "värsta" hemligheten, enligt Fagerholm, är en kvinna som blev gravid med sin mans bror.

Hemligheter bortom facebook

Jag spelar bög i klädbutiker eftersom man får enormt mycket bättre service.

- Att läsa andras hemligheter gör att man själv inte behöver känna sig lika misslyckad, menar Fagerholm. Alla andra gör också dumma saker, alla har något de vill dölja.

- För dem som skriver åt oss kan det vara skönt att lätta på hjärtat, det är rent av terapeutiskt att dela med sej av sånt man inte kan berätta för någon annan.

Men hur har sociala medier påverkat våra hemligheter? Är något längre hemligt, i en tid där folk öppet berättar om skilsmässor och otrohetsaffärer på facebook eller på sina bloggar?

- Sociala medier ger ett sken av att vi delar med oss av alla aspekter av våra liv, men så är det inte. Vi visar gärna upp en slipad yta på nätet, men den är bara en kuliss. I och med det här projektet har jag märkt att alla har hemligheter.

Så, kanske man kan tänka att våra hemligheter blivit ännu hemligare i och med den skenbara öppenheten på nätet?

Kulturprogrammet Lasso har den här veckan tagit reda på varför hemligheterna behövs. Lasso – onsdagar kl. 20:00 och torsdagar kl. 17:25, samt på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje