Hoppa till huvudinnehåll

Astrid Lindgrens liv och tid

Hon blev Astrid med hela Sverige och Astrid Lindgren med en hel värld. Hennes berättelser och hennes figurer färdas över alla gränser. I tredelade dokumentärserien Astrid - en berättelse visas aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer.

Som ung kvinna påverkades Astrid Lindgren starkt av tiden och de normer hon levde i. Som författare och senare opinionsbildare, kom hon att för alltid påverka tiden och vårt sätt att tänka.

Under hela andra världskriget skrev småbarnsmamman Astrid, ännu inte författare, en krigsdagbok.

Astrid var den modiga och oförvägna, den djupt melankoliska, den engagerade, den skrivande, på natten drömmande. Hon menade att utan Lasse, barnet som hon födde ung och ogift och tvingades lämna bort, utan honom hade hon inte blivit en berömd författare.

Astrid är en stark och komplex dokumentär av Kristina Lindström, som var en av de två regissörerna bakom den prisbelönta dokumentären om Palme.

- Astrid Lindgren var en exceptionell person vars liv och berättelser har så många lager, hon upphör aldrig att överraska, säger Kristina Lindström.

- Alla har sin egen relation till Astrid Lindgren, för mig som barn var hon Rösten, Rösten ur radioapparaten. Det finns fortfarande ingen som hon, säger regissör Kristina Lindström, som själv haft förmånen att träffa och intervjua Astrid Lindgren under 1980-talet.


3 avsnitt
Del 1 - Sorgfågel
Del 2 - Starkast i världen
Del 3 - Allas mor
60 dagar på Arenan.
Serien är en repris från april 2015

Läs också

  • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

    Kom med och upplev Föredragsmaraton!

    Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

  • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

    "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

    Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.