Hoppa till huvudinnehåll

Balansgång mellen livet och sjukdomen

Att våga livet
Att våga livet Bild: Marita Hällfors / Pink Orbit Production att våga livet

Linda Mokko har bipolär störning och har upplevt fyra psykoser som är farliga för hjärnan och tunga att återhämta sig ifrån.

De flesta som varit med om en psykos har inte några klara minnesbilder efteråt men Linda minns tydligt. Hon beskriver hur det känns när en rationell sida är kvar i vardagsmedvetandet och försöker hantera en allt mer manisk del av personligheten som föreställer sig olika skräckscenarier.

När den maniska delen tar över behöver hon sjukhusvård och medicinering. I dokumentären berättar Linda på ett öppet och detaljrikt sätt om sina upplevelser. Hon förvånas själv över sina upplevelser och till och med roas av dem så här i efterskott.

I programmets bildspråk lever hon sig in i hur det kändes när psykosen låg på och försöker förmedla det. Linda har också en helt vanlig vardag. Hon är gift och ute i arbetslivet. Bipolariteten är under kontroll tack vare medicinering och för att hon strävar efter att göra medvetna val för att minimera stress.

Årstiderna påverkar henne även starkt. Det gick till exempel inte att tänka sig att fira sitt bröllop på våren, eftersom en sådan spänning nästan säkert hade lett till mani, möjligtvis även en psykos.

Det är inte lätt att våga livet när man vet att entusiasmen oförmärkt kan glida in i ett sjukdomstillstånd. Linda på mera mod att våga ta fler risker, för: "Det är ändå det som gör att livet känns som liv."

Dok: Att våga livet
Yle Fem fredag 3.4.2015 kl. 20.00 (repris lördag 4.4)
30 dagar på Arenan

Manus och regi: Emma Fogelholm och Janna Thorström
Produktion: Pink Orbit Production, 2014

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem