Hoppa till huvudinnehåll

Björk lär Grankullaelever om blixtar och dunder

björk pressbild
Björk står bakom Biophilia som är både musik och undervisning. björk pressbild Bild: Pressbild biophilia

Grankullaelever först ute när världsstjärnan Björk exporterar sin inlärningsapp Biophilia utanför Island. Att det blev Grankulla avgjorde slumpen, säger världsstjärnans högra hand, musikpedagogen Curver Thorodssen.

Varumärken är vardag i skolorna, det syns redan i pennorna vi använder i klassrummet.― Heidi Backman, bildningsdirektör i Grankulla.

Han har varit med om hur musikprojektet från 2011 blev till en inlärningsapp i en finlandssvensk skola.

- Det var Björks idé att utveckla en app av Biophilia. I samarbete med grundskolorna i Reykjavik och Islands universitet blev den verklighet, minns han.

Då det isländska ministeriet för kultur och undervisning fick upp ögonen för projektet växte det explosionsartat.

- Att vi landade i Grankulla för piloteringen beror på två saker. Dels är staden av en lämplig storlek för att testa appen och dels för att Gun Oker-Blom på Utbildningsstyrelsen visade oss åt rätt håll, berättar Thorodssen.

Curver Thorodssen.
Curver Thorodssen är musikpedagog och ahr jobbat på Biophilia med Björk. Curver Thorodssen. Bild: Yle / Ted Urho björks högra hand

Varumärken vardag i klassrummet

Undervisning med Biophilia riktar främst in sig på elever i åldern tio-tolv år. De har sällan hört talas om Björk, men brukar få upp ögonen för artistens musik efter att det använt appen.

- Eleverna vi jobbat med säger ofta att deras föräldrar lyssnar på Björk. Och så brukar de koppla ihop henne med svankostymen, skrattar Thorodssen.

Heidi Backman
Heidi Backman är bildningsdirektör i Grankulla. Heidi Backman Bild: Yle heidi backman

På staden är man inte orolig över att artisten Björk skulle använda skolan som en marknadsföringskanal. Enligt bildningsdirektör Heidi Backman måste man göra avvägningar från fall till fall.

- Varumärken är vardag i skolorna, det syns redan i pennorna vi använder i klassrummet, säger hon.

Hon poängterar att Biophilia även är ett konstverk som stöds av Nordiska ministerrådet.

På Youtube berättar Björk själv om sin inlärningsapp.